Домовете в региона са претъпкани, не достига и персонал. А желаещите са повече от местата. Затова и има списъци на чакащи най-вече в старческите домове и тези за хора с деменция.

Няма нелегални социални центрове в Пиринско, но има списъци на чакащи за места

За незаконни хосписи и домове за социална грижа често се разбира само при наличие на инциденти със смъртни случаи. Такива никак не са рядкост, сочи новинарският поток. Последният е с жертва от дома в Банкя, където преди дни изгоря пациент, а заведението се оказа незаконно. Това поясниха в свое съобщение от Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ).

Оказа се, че пансионът е на фирма, която има регистриран такъв, но за животни и то на друг адрес. “Не е ясно как е регистриран незаконният дом за възрастни хора в Банкя”, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Според него, този тип дейност трябва да бъде инкриминирана, защото сега наказанията са само административни:

“След като се наложи глоба, има случаи, в които те продължават, ние отново отиваме, а понякога е възможно и друг подход, затваря се обектът и се отваря в близост.” За незаконния дом е разбрал от медиите пък кметът на Банкя Рангел Марков:
“И честно казано, не знам кой би трябвало да ме информира, тъй като това се оказа незаконен дом. Юни месец е имало проверка от социалното ни министерство и те не са ни информирали, че на нашата територия има такъв, а смятам, че би следвало, тъй като на практика ние сме на терен.” Запитан от наш редактор има ли поднобни практики в Пирнския край, получихме категоричния отговор:

В Пиринско няма установени до момента действащи нелегални старчески домове. А те, колкото и да се крият, лесно се разбира, все пак има съседи и кметове, до които достига информацията дори и със закъснение. Те са длъжни да сезират прокуратурата и полицията. Социалните нямат правомощия да затварят такива домове щом са без лицензи. Това е мнението на социалните служби в Благоевградско. В региона има няколко лицензирани частни домове и те се знаят, проверяват се, а и роднините са най-добрата “инспекция”, защото плащат месечни такси , които почват от 1200 лева и стигат до над 2500 лева.

Домовете в региона са претъпкани, не достига и персонал. А желаещите са повече от местата. Затова и има списъци на чакащи най-вече в старческите домове и тези за хора с деменция.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене