Коя е Горица Грънчарова-Кожарева, посочена от президента за служебен премиер?

В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. Това се случи на 9 август, след като стана ясно, че Димитър Главчев е отказал да бъде избран отново за поста.

Коя е Горица Грънчарова-Кожарева?

Според биографията, публикувана в сайта на Сметната палата, сегашната зам.-председателка на регулаторния орган е магистър по специалност „Счетоводство и контрол“ в Стопанската академия в Свищов.

През годините Горица Грънчарова-Кожарева е заемала позиции на ръководител Одитно отделение, извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението, и ръководи работна група за изработване на частта „Одити за съответствие“ на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата. Член е на Консултативния съвет на Сметната палата, главен експерт в НАП и др.

Снимка: БГНЕС

Предложена от Валери Симеонов за Сметната палата

През 2015 г. е избрана от Народното събрание за заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз.

Интересното е, че тогава тя е предложена за поста от председателя на парламентарната група на „Патриотичен фронт“ Валери Симеонов – припомнете си тук.

Освен това Грънчарова-Кожарева е председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата, координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО и др.

Участва в дейността на международни професионални организации на върховните одитни институции и техни работни структури.

Съпруга е на бившия член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Снимка: БГНЕС

 

Разговорът за назначаване на служебен премиер започна още преди връщането на третия мандат. Той бе върнат на Румен Радев от ИТН, като не беше изпълнен. Така президентът трябва да назначи ново служебно правителство и да обяви дата за поредни предсрочни избори.

Съгласно новата Конституция за служебен министър-председател Радев може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Настоящият премиер Димитър Главчев оглавяваше Сметната палата, преди да приеме поста. Той е бивш председател на Народното събрание от ГЕРБ. Той първо заявяваше, че ще приеме отново поста, ако бъде определен от Радев, но впоследствие се отказа.

Председателят на парламента Рая Назарян от ГЕРБ също отказа да стане служебен премиер в разговор с президента: Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер: „ГЕРБ отива на избори при равен старт с другите“.

Името ѝ бе замесено в скандал за свалянето ѝ на тайна среща, за да бъде отстранена от поста си и така да не попадне в списъка за служебен премиер, като вместо нея там да бъде поставен друг. Опитът за свалянето на Назарян обаче се провали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене