Александър Краваров – кметът, който изстреля Банско в орбитата на световните курорти

Един виден банскалия с голямо сърце и силна воля днес трябваше да навърши 74 години. Нека си спомним за бившия кмет на курортния град Александър Краваров, чието име остава в летописа на Банско. Той е роден на днешната дата, 9 август, през 1950 година. Но остана завинаги на 67 години, отиде си от този свят преди 6 години – на 19 март 2018 година.

Краваров е градоначалникът, който поставя началото на изграждането на модерния зимен курорт – такъв, какъвто го познаваме днес и ние, и стотици хиляди наши и чужди туристи.

В периода 1999-2003 г. Александър Краваров е зам.-кмет на общината. Още тогава повежда борбата на своите съграждани срещу противниците на строителството на модерния ски център в Пирин планина. Той е в основата на спечелената битка и е с огромна заслуга за съвременния облик на курорта, обявен през 2010 г. за Зимна столица на Балканите. В резултат на усилията му за каузата „Банско – световен ски курорт“, през 2003 година признателните банскалии го избират за кмет, като управлява общината два поредни мандата – до 2011 година.

През тези 8 години Банско се изгражда като модерен зимен курорт и печели заслужено място на световната карта на най-добрите зимни туристически дестинации. Градоначалникът не спира да работи за развитието на града и за решаването на проблемите, за да бъде населеното място на нивото на супермодерната ски зона в планината. Краваров бе убеден, че доброто бъдеще на Банско е добро бъдеще и за съседните общини, и за целия Пирински край, и за България. Затова не спираше да работи за развитието на своя роден град. До последния си дъх.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене