Воден режим за шест села в област Кюстендил

Няколко населени места в област Кюстендил са с режим на водоснабдяването, съобщи пред журналисти инж. Александър Пандурски, областен управител на Кюстендил, предаде репортер на „Фокус“. В Невестинска община селото с режим е Лиляч. Мали Върбовник в община Бобов дол също е на режим. На територията на община Кочериново с режим е село Мурсалево, а на територията на община Бобошево има три села с режим на водата – Вуково, Висока могила и Слатино.

Това са селищата, в които официално е въведен режим на водата, съгласно нормативната база. В останалите селища, заради засушаването, има недостиг на питейна вода. „Ние ползваме повърхностни водоизточници, а не язовири. Това е основното. Тези, които получават вода от язовир „Дяково“, имат сравнително редовно вода. Има проблеми по водопреносната мрежа – аварии. Заради тях се спира водоподаването. Сушата, повърхностните водоизточници водят до намаляване на количествата вода“, каза инж. Пандурски.

По думите му независимо, че по-голяма част от кметовете са въвели забрана за ползването на питейна вода за стопански нужди, населението не проявява необходимата дисциплинираност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене