ОБЩИНА БАНСКО ПРИЗОВАВА: НЕКА БЪДЕМ ВНИМАТЕЛНИ! ДА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!

Уважаеми съграждани и гости на община Банско,
Във връзка с изключително сложната и пожароопасна обстановка през последните седмици, искаме да ви призовем за особено внимание и отговорност при поведението ви на открито.
Нека всички заедно се погрижим за опазването на нашата природа и безопасността на всички около нас. Апелираме да следвате указанията и препоръките, за да се предотврати възникването на пожари:

Не палете стърнища и суха растителност. Това е не само незаконно, но и изключително опасно. Огънят може бързо да излезе извън контрол и да предизвика сериозни горски пожари, които застрашават животи и имуществото на хората.
Правете пикници само на регламентирани места. Много е важно да използвате само определените за тази цел зони и места.
Не изхвърляйте фасове и стъкла на открито. Цигарените фасове, оставени в сухата растителност, могат лесно да предизвикат пожар, а стъклените бутилки и други предмети могат да концентрират слънчевите лъчи и да запалят околната растителност.
Бъдете внимателни при използване на огън за приготвяне на зимнина. Ако запалите огън на открито, уверете се, че е на безопасно място, далеч от суха растителност, и че имате подръчни средства за гасене на огъня. Никога не оставяйте огъня без надзор и го изгасете напълно преди да напуснете мястото.

Информирайте се за противопожарните мерки и ограничения. Ако сте сред природата или при работа в селскостопански райони, е важно да сте запознати с актуалните мерки за предотвратяване на пожари и да ги спазвате стриктно.
При забелязан неконтролиран огън, веднага се обадете на спешния телефон 112 или на денонощния горещ телефон в Община Банско 074988622. Вашата бърза реакция може да помогне за предотвратяване на сериозни щети. Постарайте се да дадете точна информация за местоположението и размера на огъня, за да могат компетентните служби бързо да реагират.
Всеки от нас носи отговорност за предотвратяването на пожари и за опазването на околната среда. Вашите действия имат значение и могат да помогнат за предотвратяването на сериозни инциденти.
Нека бъдем бдителни и отговорни!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене