Мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски са изложени за поклонение в София (СНИМКИ)

 Георги Димитров
Мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски са изложени за поклонение в храма „Света Великомъченица Марина“.
 

мощи патриарх евтимий търновски
Георги Димитров

 

 

мощи патриарх евтимий търновски
Георги Димитров

 

От 10:30 – 14:00 часа вярващите могат да се поклонят пред нетленните останки на последния български патриарх преди падането на България под османско владичество през XIV век. 

мощи патриарх евтимий търновски
Георги Димитров

 

По решение на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий – патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковската света обител. Началото на архиерейската Света литургия е от 9:30 ч.

Св. патриарх Евтимий Търновски е канонизиран от Българската православна църква през 15-и век и оттогава е включен в нейния празничен календар.

Той е роден в 1327 г. в Търново. Надарен от Бога с богати заложби, твърде млад Евтимий се отличил със знания и чист духовен живот. В 1350 г. станал монах в Килифарския манастир под ръководството на преподобния Теодосий. По-късно живял няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотил в пещера край столицата.

При него се заселили други монаси и се образувал манастирът „Св. Троица“, който станал огнище на просвета и духовен живот. Там св. Евтимий писал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги, превел други текстове. В 1375 г. бил избран за патриарх и се проявил като добър пастир. При завземането на Търново от османските турци той смело се застъпил за народа. Бил изпратен на заточение в Южна България, където се упокоил около 1402 г.

Светите мощи на св. Евтимий – патриарх Търновски, се съхраняват в Бачковския манастир и сега ще бъдат донесени в София за поклонение, след което отново ще бъдат пренесени в Бачковската света обител. По предания мощите са били съхранявани там през цялото време на турското робство, но сега ще бъдат официално изложени за поклонение.

В края на 1905 г. е имало откритие, което е предизвикало оживление в църковния живот, като при разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител са били открити гробът и мощите на патриарх Евтимий. Имало е и съмнения обаче за автентичността на мощите, включително и на учени изследователи, които са оспорили това откритие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене