На среща между институциите беше обсъдена обстановката, свързана с пожарите, както и кампанията „Безотговорността е най-опасната искра“

На срещата, организирана от областния управител на Благоевград, присъстваха представители на всички възлови институции в областта, свързани с осигуряването на безопасността на хората, както и с опазването на природата в пожароопасния сезон.
Зам.-директорът на ЮЗДП – инж. Ваня Каменова, коментира актуалната обстановка за пожара, пламнал в Гърция. По данни на хората, които от дни работят на терен, пожарът все още не е навлязъл на наша територия. От българска страна служителите на ЮЗДП и ангажираните териториални поделения разширяват пограничната бразда, така че да се получи една по-широка ивица. От гръцка страна продължава гасенето само с летателна техника. Към момента данните показват, че все още пожарът е на около 600 метра от нашата територия, но с оглед динамиката на вятъра, не са изключени изненади, посочи инж. Каменова. ЮЗДП е в добра координация с Областната администрация, общините и противопожарната служба. „Това е едно природно бедствие, с което няма как да се справим без общи усилия. Надявам се отново да си синхронизираме задачите, всеки да бъде на място, така че да се реагира своевременно,професионално, без хаос и всяване на паника“, подчерта заместник-директорът.
На събитието беше популяризирана кампанията „Безотговорността е най-опасната искра“ на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите за опазване на горите от пожари и подобряване координацията между институции и граждани. Кампанията има за цел да повиши превенцията и готовността за дейности, които включват предотвратяване, ранно откриване, ограничаване и ликвидиране на пожарите.
ЮЗДП разполага с информационен клип и информационни брошури, в които са представени най-честите причини, които могат да предизвикат пожар (цигара, парче стъкло, палене на стърнища и огнища в близост до горски територии). Материалите бяха предоставени на разположение на всички институции, които изразиха желание да ги разпространят сред най-уязвимите групи от населението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене