Евродепутатите подкрепиха кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК (ВИДЕО)

ЕП подкрепи кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК.

Около 719 евродепутати се събраха за тайното гласуване на първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, Франция, след изборите през юни. Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на поне 361 депутати.

За да остане начело на ЕК още пет години, тя трябваше да убеди 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС да я номинират за още един мандат. А тя може би най-добре от всички знае колко несигурно е подобно решение и какви изненадващи развръзки са възможни.

Урсула фон дер Лайен трябваше да преведе ЕС през тежки изпитания и кризи. И тя показа, че е способна да се справи с големи предизвикателства. Войната на Русия срещу Украйна и въпросът за сигурността на Европа определят политиката ѝ от 2022-а година насам.

Фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент в Страсбург политическата си програма за следващите пет години, ако днес бъде преизбрана за втори мандат.

„За първи път от десетилетия свободата ни е застрашена. Длъжни сме да защитим Европа, необходим ни е европейски отбранителен съюз. Трябва да създадем единен отбранителен пазар, каза тя.

Борбата с корупцията и върховенството на закона ще бъдат сърцевината на нашата работа. Спазването на законността ще остане задължително за получаване на средства от ЕС, добави в словото си Фон дер Лайен.

Преди началото на гласуването парламентарната група “Левицата” предложи вотът да бъде отложен за есента заради вчерашното решение на Съда на ЕС, свързано с договорите за доставка на ваксини против ковид. Предложение бе отхвърлено от пленарната зала.

Резултатите от вота ще станат ясни този следобед. Ако евродепутатите не подкрепят Фон дер Лайен, Европейският съвет ще трябва да предложи нов кандидат за поста в рамките на един месец.

https://www.vbox7.com/play:0b18a9db52

dariknews.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене