13-г. мотоциклетист представи достойно Симитли на световното първенство за юноши

Световното първенство по мотокрос за юноши се проведе в Букурещ. На трасето се пуснаха над 270 състезатели от 37 държави, които си оспорваха призовите места в класовете МХ 65, МХ 85 и МХ 125. Седем български пилоти се състезаваха с връстниците си не само от цяла Европа, а и от Южна Африка, Австралия, Колумбия, Еквадор, Иран, Съединените щати, Тайланд и Уганда. Страната ни и община Симитли представи достойно при 85-кубиковите машини Александър Тасев от „Александър моторспорт“.

„Преживяхме състезание от световен ранг, което е силна мотивация да продължим напред. Само в неговия клас имаше 83 състезатели от цял свят – най-добрите в света – италианци, французи, холандци. Беше много интересно за децата там, организаторите бяха подготвили впечатляваща програма в центъра на Букурещ – имаше сцена и бяха представени персонално всички състезатели. България не се класира, но и самото участие е победа за всички нас“, сподели майката на тийнейджъра Иванка Илиева.

Александър Тасев се състезава от четиригодишен. Той прегръща мечтата на своя баща Димитър Тасев, който му е и личен треньор. Работи много и много тренира, а семейната фирма “Тасио” е основен спонсор на състезателя.

Още от малък е по трасетата, обича моторите. “Ямаха” е неговият мотор и тренира вече повече от 9 години. Девет години на много труд, лични изпитания и енергия, на която и неговата майка се удивлява.

“Удивлявам се на енергията и на Александър, но и на съпруга ми, с която продължават да тренират и състезават. За щастие работим много и Сашко има най-добрия мотор в неговия клас, но за цялото семейство е много трудно, защото само за да се подготвим за участие в състезание ни отнема пет дни, но се опитваме да се справим и в бизнеса, и в спорта. Физическите усилия от него и от баща му не са малко, но пък те имат имат сериозен ентусиазъм и любов и не се отказват въпреки всичко”, казва още Илиева.

На няколко пъти състезателят от Симитли Александър Тасев е на ръка разстояние от третото място в Републиканския шампионат, но и затова неговата майка има обяснение – защото е разумен и добре преценява нещата. Освен това е единственият български състезател, който може сам да ремонтира мотора си.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов винаги е подкрепял и ще подкрепя спортните изяви на децата от общината. Той поздрави Александър Тасев и семейството му за спортния дух и пример за отдаденост на спорта.

Александър Тасев ще бъде седми клас, учи в училището в Симитли и е отличен ученик. И най-много обича литературата. Неговите стремежи са да продължи да изкачва този труден път към върха в българския и световен мотокрос.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене