С Бабино хоро и ритуал „даване име на новородено“ в Белица отбелязват Бабинден

Белица е в трескава подготовка на Бабинден, разказа за БТА секретарят на читалище „Георги Тодоров 1881“ Мая Падарева. В планинския град празникът започва още от сутринта, а музиканти обикалят цяла Белица, за да възвестят началото му. По традиция бабите и бабинчетата (родените през изминалата година деца) празнуват, като повечето възрастни жени са облечени с народни носии и традиционните за този край алени фустани, бебетата също са нагиздени в носии, разказа Мая Падарева.

Бабиното хоро ще се извие на централния площад утре сутрин, преди началото на тържествената програма за празника. По традиция на площада се извършва и ритуала „поливане“. В Белица няма родилен дом от десетилетия, но тук семействата засвидетелстват своята благодарност и уважение към местния детски лекар, който се грижи за майките преди раждането, а след това и за децата, разказа секретарят на читалището.

Един от най-очакваните ритуали е характерният за Белица и наречен „даване име на дете“, който се извършва в ритуалната зала на Общината. Това е отдавнашен ритуал, който хората не забравят и си го искат, посочи Мая Падарева. „Това е едно много тържествено събитие, защото в ритуалната зала се събират всички баби, майки и бабинчета. Бабите са приготвили питки, а кметът на общината задължително именува децата, като взема всяко едно от тях на ръце и казва високо как ще се нарича“, разказа още Падарева. За всяко от бабинчетата от Общината всяка година подготвят подаръци, като задължително един от тях е албум за снимки, за да запазват в него спомените, допълни секретарят на читалището.

Тази година на ритуала своето име ще получат 43 деца, родени в град Белица през изминалата година – 21 момчета и 22 момичета. Общината се радва на общо 99 деца, родени през 2023 г. След общинския център, най-много са новородените в Краище – 27 деца, следвано от село Горно Краище – 13. Пет деца са родени през изминалата година в Дагоново, три – в Черешово, по две дечица в Бабяк, Лютово, Гълъбово и Кузьово и по едно в Орцево и Палатик, съобщиха за БТА от Община Белица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене