Борисов предлага да се даде безлихвен заем на Перник, после – строга дисциплина

Борисов

Премиерът Бойко Борисов и министрите от кабинета са коментирали на правителственото заседание тежкото финансово състояние на община Перник в присъствието на кмета Иван Иванов. Това става ясно от стенограма на част от заседанието.

Министър-председателят е предложил на общината да бъде отпуснат безлихвен кредит, за да се разплати с длъжниците си и да се стабилизира. „Оправете си дефицитите, разплатете се и оттук нататък колкото събирате – толкова ще харчите. Това е положението, за да излезем от ситуацията, която е към момента“, е казвал премиерът.

Кметът на Перник е информирал, че общите задължения са в размер на 16 408 084 лв. без лихвите. Не се разплащат старите задължения, а приходната част е малка –
среднодневно около 20-25 хиляди лв. Под въпрос са заплатите на второстепенните разпоредители, които се формират от собствените приходи.

Основният проблем е с фирмите за сметосъбиране и сметоизвозване, е казал Иванов. Вчера са отказали да чистят, тъй като не им е плащано. Задълженията към старата фирма са към 3,5 милиона лева, а към новата са към 1 200 000 лв.

Вицепремиерите Ивайло Калфин и Томислав Дончев са отбелязали, че проблемът е системен. По думите на Калфин от 2007 г. общината е с минус от 12 млн. лв., а Томислав Дончев коментира, че или общината харчи повече отколкото получава, или че не може да реализира толкова приходи, колкото са разходите й.

Това е повод да се мисли за изцяло реорганизиране на системата за местни данъци и такси, смята Дончев. Премиерът е препоръчал на финансовия министър и на кмета на Перник още днес да решат въпроса.

На заседанието министрите от кабинета коментират и възможностите за утилизацията на мините, останали от завод „Миджур“. Министърът на отбраната Николай Ненчев предлага да бъде закупена от Германия нова технология за обезвреждане на мините за около 4 млн. лв. Това ще позволи да се утилизират по 1000 мини на ден. Министър-председателят обаче настоява новата технология да бъде закупена от собственика на „Миджур“ и да бъде предоставена на МО за утилизация на мините.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене