През 2023-а над 80% от обезщетенията за безработица с краткосрочна заетост в държава - членка на ЕС, са отпуснати в максимален дневен размер от над 85,71 лв.

Слагат край на схемата “френска безработица”: 7 дни труд няма да носят помощи от 2300 лв.

При определянето на обезщетението да се гледат всички доходи за 24 месеца назад, а не само от последната работа в чужбина, предлагат от ГЕРБ-СДС  Безработните се регистрират в бюрата по труда.Слагат край на схемата “френска безработица”: 7 дни труд няма да носят помощи от 2300 лв.  ГЕРБ-СДС предлага край на схемата “френска безработица”, която позволяваше само със 7 дни работа в ЕС на минимална заплата от 1700-2000 евро у нас да се получава максималното обезщетение за безработица от 2300 лв.

Това ще стане с предложени от тях промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определянето на обезщетение със стаж от чужбина да се вземат предвид доходите на човека от последната му работа, но и всички доходи от България и други държави за последните 24 месеца. “Така ще се осигури справедливост при определяне на размера на парично обезщетение за безработица за хората, които се осигуряват само у нас, и за тези в чужбина, както и ще намали злоупотребите” , пише в мотивите си Деница Сачева и още трима депутата от ГЕРБ-СДС. Право на обезщетение за безработица у нас има всеки, за когото са внесени или дължими осигуровки за поне 12 месеца от последните 18. Обезщетението е 60% от среднодневния осигурителен доход за последните 24 месеца. Когато обаче през този период е работил и в друга държава от ЕС, влизат в действие европейските регламенти. Според тях се взема само доходът от последната работа, независимо каква е продължителността ѝ, дори да е 2-3 дни. Точно от тази възможност се възползват цели села от Благоевградско. (Виж топ 3 на работилите в чужбина по областите на инфографиката.) Стотици жители основно от общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен, Разлог, Белица, Якоруда и Петрич излизат на сезонна работа в страни от ЕС. След месец или няколко дни се връщат с документ за получено възнаграждение от по 1700-2000 евро и се регистрират в бюрата по труда като безработни по европейски регламенти. Други пък са намерили начин да се сдобият с документи за месец работа, а са били няколко дни. Заради високата заплата, която са получавали в чужбина, макар и за кратко, тук стигат тавана от 107,14 лв. обезщетение на ден. Така на месец получават 2300 лв.

Както “24 часа” писа, от района на Гоце Делчев всяка седмица тръгват бусове с работници за Франция, които поемат обратно след 3-4 дни. “Френската безработица” не е ново явление, преди Брекзит беше разпространена английската, а после и испанската. В мотивите си ГЕРБ-СДС обясняват и друга схема – след работа в чужбина хората се наемат на висок осигурителен доход у нас, като обезщетението вече се формира единствено от него. Данните на НОИ за изплатените обезщетения за безработица показват, че средният дневен размер на паричните обезщетения за безработица за хора, работили и в друга държава, на практика е в пъти по-висок от този, който се определя за осигуряващите се само в България. През 2023-а над 80% от обезщетенията за безработица с краткосрочна заетост в държава – членка на ЕС, са отпуснати в максимален дневен размер от над 85,71 лв. Средният размер по българското законодателство е 538,07 лв., а по европейските регламенти е 1365,74 лв. ГЕРБ-СДС предлагат и промени в Кодекса на труда. Те предвиждат право на отпуск да имат и бащите, на които са присъдени родителски права. Досега този вид отпуск можеше да се прехвърли само със съгласие от майката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене