Община Банско с отрицателен демографски прираст – родените 128, починалите – 152-ма, само Добринище и Филипово увеличили населението си

Отрицателен е демографският прираст на община Банско за изминалата 2019 година.

Данните от служба ГРАО на курортната администрация показват, че починалите са 152-ма, а родените 128. Радващ е фактът, че две от населените места в общината отчитат положителен прираст. Оптимистични са цифрите за град Добринище, който се нарежда сред едно от малкото места в България, където през изминалата година родените са повече, отколкото починалите. Цифрите сочат, че градчето се е увеличило с 5-има души. През 2019 година са се родили 31 деца, а  починалите са 26 души. Село Филипово също се радва на положителен прираст, въпреки че родените там са само с 1 повече. Броят на новите жители на селцето е 5-има, а починалите са 4-ма.

Отрицателни са цифрите за  останалите съставни села на общината, където населението е малобройно, по-голямата част от постоянно живущите там са възрастни хора и няма родени деца, а общият брой на починалите за селата Гостун, Кремен, Места, Обидим и Осеново е 10.

За град Банско също се наблюдава отрицателен прираст, но цифрите не са фрапиращи. През 2019 година в курорта са починали 112 души, а са се родили 92 деца. От новите жители на Банско 45 са момичета и 47 момчета. В сравнение с предходната 2018 година те са с 9 по-малко.

Градът се е увеличил с още трима малчугани от началото на тази година. Щафетата са повели две близначета – Давид и Ема, които са проплакали на 9 януари, а само преди дни, на Стара сурва, или 14 януари, на бял свят се е появило още едно момиченце.

По традиция в Деня на родилната помощ, или Бабинден, кметът на община Банско Иван Кадев ще събере на официална вечеря всички дами, които през 2019 година са станали майки.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене