Община Кресна остава непреклонна, не иска да влиза във Водната асоциация

Кметовете на 14-те общини в Пиринско не успяха да убедят градоначалника на Кресна колко е важно да бъде създадена една консолидирана ВиК-Асоциация, за да може Благоевградска област да не се лишава от европейски средства в настоящия програмен период до 2020 година.

Кметът Николай Георгиев остана непреклонен и категоричен, че хората в малкото градче не желаят местното ВиК да се присъединява в общото сдружение.

„Това не е мое решение, а на хората и аз не мога да вървя срещу тях. Искам, когато тръгна сутрин на работа, да не се срамувам от моите съграждани“, обяви Георгиев на днешната среща, която областният управител Бисер Михайлов свика с всички управници, след като общинският съвет в Кресна гласува „против” влизането на общината в Асоциация ВиК.

Това на практика се блокира създаването на единния оператор, а това е задължително условие, за да се разчита на европейски средства за ремонт на водната инфраструктура и за изграждане на пречиствателни станции.

Според Николай Георгиев хората в Кресна се притесняват, че цената на водата след създаване на Асоциацията ще се увеличи двойно и тройно, което ще удари по джоба най-бедните.

„В нашата община средната работна заплата е 420 лева. Всяко увеличение на водата ще е допълнителна тежест. Освен това градският водопровод е строен на доброволни начала от самите жители, а не от държавата. Това е решението на хората, а не мое“, подчерта отново Николай Георгиев.

Той отхвърли обвиненията, че политизира темата, тъй като е в областното ръководство на БСП.

„Само един съветник от ГЕРБ гласува „за”, всички останали съветници от ГЕРБ гласуваха „въздържал се”. Важно е мнението на хората, а не моето”, увери кметът на Кресна.

Останалите кметове бяха категорични, че това решение е безотговорно и некоректно спрямо всички останали жители на Благоевградска област.

Те предупредиха, че без тази асоциация в следващите 5 години няма да може да се правят никакви инвестиции във водния сектор, тъй като Европа няма да отпусне средства. Догодина ще започнат и санкциите от Европейския съюз за липсата на прчиствателни станции.

Областният управител Бисер Михайлов уточни, че новосъздадената асоциация ще гарантира качетвена и чиста питейна вода, ще доведе до намаляване на загубите от старите и амортизирани водопроводи с помощта на спечелени европейски проекти по тяхната подмяна. Справка на КЕВР сочи, че загубите на питейна вода в община Кресна са 67%, разкри губернаторът.

„Не бива да се спъва нещо градивно, ние сме сред първите, които подкрепихме създаването на ВиК-Асоциация. Ако политическият елит в Кресна не е убеден в ползата от тази асоциация, дори и всички кметове да отидем на среща с хората, това ще е само един театър. Нека спрат спекулациите, че водата ще се увеличи, че ще се приватизира общинското имущество във водния сектор. По този начин се спекулираше и при старта на Националната програма за енергийна ефективност”, каза Владимир Москов, който е от БСП и е шести мандат кмет на община Гоце Делчев.

Срещата приключи без конкретен резултат и без яснота дали община Кресна ще склони да се присъедини към бъдещата Водна асоциация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене