По проект на Община Петрич ще бъде благоустроено част от околното пространство на р. Луда Мара

Достъп до природата в градска среда – това ще осигурява новата паркова зона „Зелен пулс“, която по проект ще бъде около р. Луда Мара.
Тази зона ще обхваща територията, обособена в следните граници:
от изток – р. Луда Мара;
от запад – ул. „Сандо Китанов“;
от север – ул. „Княз Борис I“;
от юг – ул. „България“.
Проектното решение предлага функционален профил, акцентиращ повече върху пасивния отдих, предвид непосредствената близост на р. Луда Мара.
Проектът предлага съвременна планова композиция, изразяваща се в изграждане на алеи, свързващи както зоните, така и съседните квартали.
За изпълнението на дейностите ще се използват както естествени материали, така и рециклирани. Ще бъдат изградени перголни конструкции за обособяване на сенчести кътове за отдих. Проектното предложение предвижда още изграждане на изгледни площадки към реката с парапети, нови настилки по алеите, поставяне на кошчета, пейки за отдих, монтаж на осветителни тела, изграждане на напоителна система.
Залага се на допълнително ново озеленяване, което ще включва вечнозелени дървета, декоративни и цъфтящи храсти и много други.
Проектът поставя акцент и върху запазване на биоразнообразието и повишаване на информираността на хората – обособяване на различни хабитати и микропространства – трудно достъпни, захрастени пространства за гнездене на птици и размножаване на животни, поставянето на хранилки за птици.
Този проект, изготвен и защитен от Община Петрич, е в партньорство с Община Струмица, сдружение „Център за развой и промоция Промо Идея – Струмица“ и сдружение „Заедно за Сандански“.
Петрич е водещ партньор. Наименованието на проекта е „Трансграничен пакт за зелен пулс“ по Програма Интеррег (VI-A) ИПП България – Северна Македония 2021 – 2027 г.
В резултат на официалното приемане на Съвместния план за действие и разработването на подробни планове от Община Петрич и Община Струмица ще бъдат разработени Туининг парковете „Зелен пулс“ в Петрич и Струмица. Бюджетът за община Петрич по този проект е 415 201,92 евро.
Договорът по него в МРРБ подписа зам.-кметът Кирил Танушев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене