Близо 20 спасители пазят туристите в Банско

Bansko-1_10268

Около 20 спасители дежурят през активния туристически сезон в Банско, съобщиха пред „Фокус” от Планинска спасителна служба-Банско. Екипи са разпределени във всички основни точки на скицентъра – на Тодорка, Шилингарника, Платото, Бъндеришка поляна и Чалин Валог. До дни спасителната служба ще се сдобие с още една моторна шейна, с което общият им брой в курорта ще стане 11.
Планинските спасители припомнят, че туристите трябва да излизат в планината с подходяща екипировка и заредени телефони. Планината е особено опасна в този период тъй като температурите през деня са положителни, но вечер става изключително студено и има сериозна опасност от измръзване. Най-често допусканите грешки сред туристите са надценяване на възможностите и подценяване на ситуацията, подчертават планинските спасители.
От планинската служба апелират към скиорите и сноубордистите да карат само по пистите. ПСС призовава всички български граждани, практикуващи планински спортове и туризъм, да закупят своевременно своята планинска застраховка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене