На вниманието на директора на ОДБАХ-Софийска област инж. Христо Юнгарев: Самоковци алармират: Незаконен месарски цех бълва суджуци, салами и консерви край Самоков, собственикът Атанас Пандурски: Изряден съм

289-01-01-Атанас-Пандурски-от-самоковското-село-Драгушиново-copy

Бившият шеф на БАБХ Йордан Войнов: Фирмата беше образцова до 2013 г.

Началник-отдел Димитър Иванов, инспектори и пиари от БАБХ отказаха информация

„Незаконен месарски цех, скрит в самоковското село Драгушиново, бълва суджуци, салами, консерви и други месни изделия. Собственик на фирмата е Атанас Пандурски”, това съобщиха в редакцията на вестник „Вяра“ хора от района на селото. Според тях Пандурски няма никакви разрешителни за упражняване на тези дейности, макар че цехът му функционира от повече от 15 г. Всеки ден от месопреработвателния цех пазаруват хора и пълнят колите си с месни изделия със съмнително качество.

289-01-01  На вратата на цеха е написан телефонен номер на които отговаря Атанас Пандурски copy289-01-01  Една от стаите в работилницата (2) copy

Не е известно какво количество кайма, месо и колбаси е пласирало незаконното предприятие.

Репортер на в. “Вяра“ отиде на място в цеха и се срещна със собственика Атанас Пандурски. Наистина пред вратата и вътре имаше клиенти, които изнасяха в касетки продукция. Те явно бързаха, защото бързо се качиха на автомобилите си и заминаха със стоката.

На пръв поглед цехът не изглеждаше с добра хигиена. Преди входа имаше дървопреработващи машини. Цехът за месо представлява стая с машини за преработка на месо. В цеха има вода, но за топла вода не стана ясно.

289-01-01  суджуци,салами, консерви и други месни изделия.в цеха copy289-01-01  На пръв поглед цеха не изглеждаше с добра хигиена. Преди входа за цеха за месо имаше дървопреработващи машини. copy

Пред репортер на в. “Вяра“ Атанас Пандурски каза:

„Моят цех работи законно. Всички документи са ми изрядни”, категоричен бе Пандурски и показа удостоверение от Агенцията по вписванията на фирма ЕТ “Атанaс Пандурски- Явор-1А“.  Според него това е документът, който регламентира законово дейността.

„Значи след като имам този документ, имам всичко останало. Това е достатъчно. Ще си подготвя всички документи“, заяви той и отказа да покаже други документи, за да докаже изрядността си, като удостоверение за пререгистрация от БАБХ, температурни дневници.

289-01-011

„Не е вярно, че моят цех работи незаконно. Повече от 15 г. упражнявам тази дейност. Имам разрешително за въвеждане в експлоатация – магазин с транжорна. Имам си документи от Дирекция по храните – тогава шеф беше Йордан Войнов. Правя услуги, хората си носят месо, смилам им кайма. Е, виж, чакат и си взимат месото, гонят си работата. Завърших техникума по месна промишленост в София. Работил съм 20 г. като касапин в „Родопа“. Сега към пенсионер с 230 лв.  Как може да се живее с тази пенсия? Синът ми е безработен. В тази работилница правя всичко, свързано с месото.”

За да бъде по-убедителен, Пандурски се свърза по телефона с бившия шеф на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, за да потвърди законността на неговата дейност. По телефона Йордан Войнов каза: „Принципно в него трябва да има документация. До 2013 г. фирмата на Пандурски е упражнявала законно дейността, след това аз нямам поглед върху изрядността на документите, трябва да попитате друг.“

Пандурски си послужи с името на директора на УК пре ЦУ на БАБХ д-р Камен Николов, като каза: “Ако трябва, ще се обадя в София и на началника Камен Николов.“

За информация потърсихме инспекторите от БАБХ в Самоков на място. На въпроса: Лицето Атанас Пандурски – управител на ЕТ “Атанас Пандерски-Явор -1А“, законно ли упражнява дейност в цеха? Отговаря ли на изискванията за хигиена? От служителите бе даден ясен отговор: „Нямаме право да даваме информация.”

Влязохме в сайта на БАБХ, за да намерим дали фирмата е регистрирана в Националния регистър на БАБХ. В регистрите на БАБХ фирма ЕТ “Атанас Пандурски- Явор-1А“ не бе намерена. Позвъняхме три пъти на тел. 02 /9159889 за контакт с пиара на БАБХ. Никой не вдигна телефона. Потърсихме телефонна връзка с д-р Димитър Иванов – началник-отдел в БАБХ, но телефонът не бе вдигнат.

Местните хора, част от които са клиенти на цеха, настояват Агенцията по храните да излязат с ясна позиция по случая с колбасарския цех. Въпросът дали е законен, или не е едната страна. Другата страна е дали цехът отговаря на хигиенните изисквания и предлаганите изделия отговарят на нормите, дали представляват опасност за здравето.

Голяма част от хората в района нямат забележки към него, защото е бил услужлив, извършвал е услуги на добри цени с техни продукти.

Снимките:

1  Атанас Пандурски от самоковското село Драгушиново

2 Една от стаите в работилницата

3 На вратата на цеха е написан телефонен номер на които отговаря Атанас Пандурски

4 На пръв поглед цеха не изглеждаше с добра хигиена. Преди входа за цеха за месо имаше дървопреработващи машини

5  Суджуци, салами, консерви и други месни изделия.

6  Д-р Камен Николов

Вестник: Вяра

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене