Connect with us

Разследване

На вниманието на директора на ОДБАХ-Софийска област инж. Христо Юнгарев: Самоковци алармират: Незаконен месарски цех бълва суджуци, салами и консерви край Самоков, собственикът Атанас Пандурски: Изряден съм

Published

on

289-01-01-Атанас-Пандурски-от-самоковското-село-Драгушиново-copy

Бившият шеф на БАБХ Йордан Войнов: Фирмата беше образцова до 2013 г.

Началник-отдел Димитър Иванов, инспектори и пиари от БАБХ отказаха информация

„Незаконен месарски цех, скрит в самоковското село Драгушиново, бълва суджуци, салами, консерви и други месни изделия. Собственик на фирмата е Атанас Пандурски”, това съобщиха в редакцията на вестник „Вяра“ хора от района на селото. Според тях Пандурски няма никакви разрешителни за упражняване на тези дейности, макар че цехът му функционира от повече от 15 г. Всеки ден от месопреработвателния цех пазаруват хора и пълнят колите си с месни изделия със съмнително качество.

289-01-01  На вратата на цеха е написан телефонен номер на които отговаря Атанас Пандурски copy289-01-01  Една от стаите в работилницата (2) copy

Не е известно какво количество кайма, месо и колбаси е пласирало незаконното предприятие.

Репортер на в. “Вяра“ отиде на място в цеха и се срещна със собственика Атанас Пандурски. Наистина пред вратата и вътре имаше клиенти, които изнасяха в касетки продукция. Те явно бързаха, защото бързо се качиха на автомобилите си и заминаха със стоката.

На пръв поглед цехът не изглеждаше с добра хигиена. Преди входа имаше дървопреработващи машини. Цехът за месо представлява стая с машини за преработка на месо. В цеха има вода, но за топла вода не стана ясно.

289-01-01  суджуци,салами, консерви и други месни изделия.в цеха copy289-01-01  На пръв поглед цеха не изглеждаше с добра хигиена. Преди входа за цеха за месо имаше дървопреработващи машини. copy

Пред репортер на в. “Вяра“ Атанас Пандурски каза:

„Моят цех работи законно. Всички документи са ми изрядни”, категоричен бе Пандурски и показа удостоверение от Агенцията по вписванията на фирма ЕТ “Атанaс Пандурски- Явор-1А“.  Според него това е документът, който регламентира законово дейността.

„Значи след като имам този документ, имам всичко останало. Това е достатъчно. Ще си подготвя всички документи“, заяви той и отказа да покаже други документи, за да докаже изрядността си, като удостоверение за пререгистрация от БАБХ, температурни дневници.

289-01-011

„Не е вярно, че моят цех работи незаконно. Повече от 15 г. упражнявам тази дейност. Имам разрешително за въвеждане в експлоатация – магазин с транжорна. Имам си документи от Дирекция по храните – тогава шеф беше Йордан Войнов. Правя услуги, хората си носят месо, смилам им кайма. Е, виж, чакат и си взимат месото, гонят си работата. Завърших техникума по месна промишленост в София. Работил съм 20 г. като касапин в „Родопа“. Сега към пенсионер с 230 лв.  Как може да се живее с тази пенсия? Синът ми е безработен. В тази работилница правя всичко, свързано с месото.”

За да бъде по-убедителен, Пандурски се свърза по телефона с бившия шеф на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, за да потвърди законността на неговата дейност. По телефона Йордан Войнов каза: „Принципно в него трябва да има документация. До 2013 г. фирмата на Пандурски е упражнявала законно дейността, след това аз нямам поглед върху изрядността на документите, трябва да попитате друг.“

Пандурски си послужи с името на директора на УК пре ЦУ на БАБХ д-р Камен Николов, като каза: “Ако трябва, ще се обадя в София и на началника Камен Николов.“

За информация потърсихме инспекторите от БАБХ в Самоков на място. На въпроса: Лицето Атанас Пандурски – управител на ЕТ “Атанас Пандерски-Явор -1А“, законно ли упражнява дейност в цеха? Отговаря ли на изискванията за хигиена? От служителите бе даден ясен отговор: „Нямаме право да даваме информация.”

Влязохме в сайта на БАБХ, за да намерим дали фирмата е регистрирана в Националния регистър на БАБХ. В регистрите на БАБХ фирма ЕТ “Атанас Пандурски- Явор-1А“ не бе намерена. Позвъняхме три пъти на тел. 02 /9159889 за контакт с пиара на БАБХ. Никой не вдигна телефона. Потърсихме телефонна връзка с д-р Димитър Иванов – началник-отдел в БАБХ, но телефонът не бе вдигнат.

Местните хора, част от които са клиенти на цеха, настояват Агенцията по храните да излязат с ясна позиция по случая с колбасарския цех. Въпросът дали е законен, или не е едната страна. Другата страна е дали цехът отговаря на хигиенните изисквания и предлаганите изделия отговарят на нормите, дали представляват опасност за здравето.

Голяма част от хората в района нямат забележки към него, защото е бил услужлив, извършвал е услуги на добри цени с техни продукти.

Снимките:

1  Атанас Пандурски от самоковското село Драгушиново

2 Една от стаите в работилницата

3 На вратата на цеха е написан телефонен номер на които отговаря Атанас Пандурски

4 На пръв поглед цеха не изглеждаше с добра хигиена. Преди входа за цеха за месо имаше дървопреработващи машини

5  Суджуци, салами, консерви и други месни изделия.

6  Д-р Камен Николов

Вестник: Вяра

Крими

Разследват връзка между намерените край Радомир останки и изчезнала жена

Published

on

30-годишната Антония Венциславова от село Николаево изчезва на 7 януари и оттогава е в неизвестност

Прокуратурата проверява дали намереният куфар с човешки останки край Радомир е свързан с изчезването на млада жена, обявена за издирване.

Куфарът и останките са открити между Радомир и село Николаево на 3 октомври, но за тях беше съобщено днес. Находката е намерена в храсти близо до реката.

Самоличността на жертвата не е потвърдена, но категорично става дума за жена, съобщиха за bTV от Окръжната прокуратура в Перник.

Засега не е ясно дали има връзка между откритието и изчезването на 30-годишната Антония Венциславова от близкото село Копаница.

В радомирското село Николаево са шокирани от зловещата находка, открита в храстите край реката.

Куфарът с кичури човешка коса и разпилени край него останки е бил скрит и след това изровен от животни.

„Възникна предположение, че може би човешките останки произхождат именно от изчезналото лице, което се издирва, и за изчезването на което е било образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура-Перник за отвличане“, съобщи Албена Стоилова, говорител на Окръжната прокуратура.

Майката на изчезналата Антония Венциславова е дала ДНК проби в полицията с надеждата, че откритието няма връзка с дъщеря й.

„Разчитам, че това, което са намерили, не са нейните останки. Ако са нейните, ще си тъжим цял живот“, каза майката на Антония – Нели Стойнева.

За последно се чула с Антония и нейния приятел Любомир по телефона на 7 януари, а след това следите й се губят.

Приятелят на Антония е в чужбина. Баща му беше лаконичен и не коментира случая. Семейството на Антония твърди, че тя не е взела вещите си и единствената й ценност са сребърните обици, които е носела преди да изчезне.

Ако ДНК експертизите свържат намерените останки с изчезването на Антония, тогава прокуратурата ще започне разследване за убийство.

Continue Reading

Новини

Задържаният за опит за убийство в района на „Лъвов мост“ в столицата остава в ареста

Published

on

състав на Софийски градски съд е уважил искането за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура, под чието ръководство се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 115 от НК.
Около 22:30 ч. на 30.09.2020 г., на бул. „Княгиня Мария Луиза“, в района на площад „Лъвов мост“ в столицата, бил направен опит за убийство спрямо тридесет и една годишния Д.Т. На мъжа бил нанесен удар с нож, вследствие на което пострадалият получил прободна рана в областта на гръдния кош.
Извършителят на деянието е бил установен – А.И. (на 50 години), от с. Люляково, община Кърджали. Същият е бил привлечен в качеството на обвиняем и задържан с постановление на прокурор за срок до 72 часа.
В днешното съдебно заседание съдът е приел доводите на прокурора от Софийска градска прокуратура, че е налице реална опасност обвиняемият И. да се укрие и да извърши престъпление. Престъпното деяние, за което е привлечен към наказателна отговорност, е тежко, наказуемо е с „лишаване от свобода“ за срок от минимум десет години и е с изключително висока степен на обществена опасност. Освен това, обвиняемият няма установен адрес в гр. София.
Разследването продължава.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ