Община Благоевград проведе начална пресконференция по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни

Община Благоевград проведе начална пресконференция по проект № BG16FFPR002-5.002-0001 „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“

Събитието се състоя на 09.07.2024 г. (вторник) от 09:00 часа в зала № 5 (партер) в сградата на Община Благоевград. На пресконференцията беше представен проектът, заложените цели, основните дейности и очакваните резултати от тяхното изпълнение.

Проектът е финансиран по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.002 „ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ!“ (2), по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет на Република България.

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух на територията на община Благоевград чрез подмяна на печки/котли на твърдо гориво с алтернативни екологични източници на отопление, които ще допринесат за намаляване на вредните емисии на ФПЧ10 от битовото отопление на твърдо гориво.

С цел популяризиране на дейностите по проекта се предвижда да бъдат организирани и провеждани комуникационни кампании сред населението на общината относно възможностите за кандидатстване по процедурата за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи.

Общият бюджет на проекта възлиза на 21 725 799,06 лева, от които 18 466 929,20 лева са предоставени от Кохезионния фонд на ЕС, а останалата сума е съфинансирана от националния бюджет на Република България. Периодът на изпълнение на проекта е от месец Март 2024 г. до месец Декември 2028 г.

Екипът за управление на проекта включва експерти от различни области, които ще работят за успешното реализиране на всички предвидени дейности и постигането на поставените цели.

www.eufunds.bg
Проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“, финансиран от Програма „Околна среда“ 2021- 2027 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене