Кампания „Черна и бяла техника“

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА МЕТРОЛОГИЧЕН И ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР, съвместно с Министерство на икономиката и Комисията за защита на потребителите  проведе КАМПАНИЯ „ЧЕРНА И БЯЛА ТЕХНИКА“.

DAMTN-Cherna_Biala_Tehnika-4

Целта на кампанията бе безопасността и законосъобразността на пускането на пазара на  електрически уреди- черна и бяла техника, които са едни от най-търсените продукти преди Коледните и Новогодишни празници. Тези продукти попадат в обхвата на Директива 2006/95/ЕО, респективно „Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на електрически съоръжения, предназначени за използване в определени граници на напрежението“, приета на основание на чл. 7, ал. 1 от Закон за техническите изисквания към продуктите. Проверката се проведе в търговски обекти на територията на гр. София. Продуктите бяха проверявани за наличие на маркировка за съответствие и инструкция за употреба на български език, която трябва да придружава продукта. В рамките на няколко часа бяха проверени 26 продукта – телевизори, радиокасетофони, аудио системи, перални, прахосмукачки, микровълнови фурни, комбинирани печки газ и ток, малки готварски печки, електрически котлони, хлебопекарни, електрически кани за топла вода, цитруспреси, уреди за мъфини, чушкопек. Само при 2 продукта са открити несъответствия – това са електрически керамични котлони, при които маркировката за съответствие СЕ не е нанесена върху продукта, а само върху кутията и инструкцията за употреба. За тези продукти проверките ще продължат с проследяване на техния произход и изискване на доказателства за оцененото съответствие на продуктите.

Основни изводи от проведената кампания са, че на пазара се предлагат бяла и черна техника, която е в съответствие със законовите изисквания за безопасност и продуктите,  при които са установени несъответствия са незначителен брой.

DAMTN-Cherna_Biala_Tehnika-3DAMTN-Cherna_Biala_Tehnika DAMTN-Cherna_Biala_Tehnika-2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене