Първи Международен балетен фестивал Банско 2015

 

1212
В началото на следващата година ще се проведе Първи Международен балетен фестивал Банско 2015, под патронажа на кмета Георги Икономов. От 4 до 10 януари 2015г. от 18:00 ч. в салона на читалище „Никола Вапцаров” жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на спектаклите „Лешникотрошачката“ /4, 5 и 6 януари/ и „Кармен данс“ /8, 9 и 10 януари/, които ще бъдат представени от Държавен балет на Сибир и Балет на Държавна опера – Варна.

Цената на билетите за възрастни ще бъде 30 лева, а за деца до 10 години – 20 лева. Желаещите да си закупят билет, могат да го направят в Посетителски информационен център – Банско /срещу черква „Св. Троица“/ или в салона на читалище “Никола Вапцаров“ в деня на представленията.

Варненската постановка на балет „Carmen Dance” от Бизе e авторски спектакъл на едно от най-големите имена на съвременния руски и световен балет Сергей Бобров.Plakat_70x50_Bansko_BG

Историята на „Кармен” започва от професионалната среща между директорката на ТМПЦ Варна Даниела Димова и главния художествен ръководител на Държавния театър за опера и балет в Красноярск Сергей Бобров, на която той приема поканата от септември 2014 г. да стане главен балетмайстор на Държавна опера Варна, а дотогава да постави и първото си заглавие на варненска сцена.

Във Варна той несъмнено прилага многостранния си опит като солист и партньор на примата Мая Плисецкая на сцената на Болшой театър, също като творец, гастролирал със свои постановки в цял свят, не на последно място и като основател и мениджър от 2010 г. на ежегодния международен форум „Балетът на ХХI век” в Красноярск. Убеден, че състезанието е в основата на всеки голям успех, Сергей Бобров избира балетните артисти за „Carmen Dance” след много сериозен кастинг на 2 юни. Така във варненската балетна постановка се събират представители на Германия, Япония, Кипър и Украйна, разбира се България и Русия. Варненските балетисти са щастливи, че репетират в този международен екип, при това на възможно най-високото професионално ниво, каквото предлага единствено руската балетна школа и очакват с нетърпение, в последната фаза на подготовката, към тях да се присъединят и майсторите от Държавни балет на Сибир.

 

„Carmen Dance” е постановка в 2 действия, в които образът на Кармен се развива многопланово. Кармен, естествено, е свободна и защищава любовта си, но в същото време тя е част от бандата на Данкайро. „Моята варненска „Кармен” е самостоятелна постановка и значително се отличава от оригинала, който се играе в Красноярск. На първо място това е свързано с новите артисти, с които персонално изграждам ролите, съобразно тяхната индивидуалност”, открехва вратата към предстоящата премиера авторът на либретото, постановката и хореографията на „Carmen Dance” Сергей Бобров.

Лешникотрошачката” през погледа на Сергей Бобров, Илияна Славова и Олеся Алдонина

В търсене на истинския Чайковски

 Не може да не харесваш „Лешникотрошачката”, както не може да не харесваш и приказката на Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”, върху която Чайковски създава своя шедьовър. Всъщност това е не само последният балет на великия композитор, но и единственият Рождественски балет в световната музикална съкровищница. Неизменна част от духа на големия християнски празник, „Лешникотрошачката” е символ на възможността да се променим за добро.

Докато традиционните постановки на балета не се придържат особено към Хофман, моят прочит – напротив, се стреми да се доближи до него. В този смисъл варненската ми постановка е напълно оригинална. Връщането към първоизвора, в търсене на истинския Чайковски, е красиво и вдъхновяващо предизвикателство, идеята, която следвам. Да следват своите мечти и никога да не се отказват от тях – това пожелавам на децата и на всички, които не са забравили, че са били деца.

                            Сергей Бобров – хореограф-постановчик, з. а. на Русия

Мари е любимата ми роля

„Лешникотрошачката” е любимият ми балет, а Мари е любимата ми роля. Щастлива съм, че имам възможността да танцувам в спектакъла на Сергей Бобров и да пресъздам образа на главната героиня. Музиката на Чайковски ме грабва, вълнува ме, усещам я близо до себе си. Моята Мари сънува прекрасен сън, в който изживява мечтите си, подобно на всички деца, които вярват, че по Коледа стават чудеса. Възрастните може и да не си признават, но тайно се надяват на същото. Ето защо „Лешникотрошачката” е нашата вечна вълшебна приказка – приказка за доброто, което заслужаваме и очакваме.

                                                                              Илияна Славова – Мари

Отвъд всекидневието

И аз обичам Мари, танцувала съм я неведнъж. Тя попада в един приказен свят, в който всичко е различно и вълшебствата нямат край. Кое момиче не си мечтае за подобно преживяване? А когато една балерина успее да се потопи с всичките си сетива в невероятния свят на „Лешникотрошачката”, то нейното вълнение няма как да не се предаде и на зрителите. Балетната трупа работи с огромно желание и проповдигнат дух, за да се получи един пълноценен спектакъл. Очакваме зрителите да ни се доверят, за да ги пренесем отвъд всекидневието в един по-щастлив свят.

                                                            Олеся Алдонина – асистент-хореограф

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене