Кемил Кочаков: Има напрежение сред тютюнопроизводителите в доспатското село Бръщен заради ниските изкупни цени Кемил Кочаков: Има напрежение сред тютюнопроизводителите в доспатското село Бръщен заради ниските изкупни цени

тютюн бали

Доспат. През последната седмица има напрежение след тютюнопроизводителите в доспатското село Бръщен заради ниските изкупни цени, на които започна кампанията в гоцеделчевските села. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян кметът на населеното място Кемил Кочаков. Неслучайно и около 20 души от селото са участвали в протеста на тютюнопроизводителите, който се е провел в петък. Протестът на стотиците жители от Южна България бе провокиран от ниските изкупни цени на продукцията и вдигането на осигурителния праг на производителите в сектора.
Кочаков посочи, че в момента навсякъде е спряно изкупуването на тютюн. Предвидената среща с министъра на земеделието Десислава Танева и представители на няколко гоцеделчевски общини е насрочена за днес, като на срещата ще присъства и Арбен Мименов – председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн. Кочаков припомни, че предизборната уговорка със сегашните управляващи е била изкупните цени да са от 7 до 7,50 лева за килограм и затова ще настояват на срещата в министерството и представителите на общините, произвеждащи тютюн. Миналата година цената е била 5.50 до 6.00 лева за килограм, а по-предишната година цените са варирали от 6.50 до 7.00 лева. Кемил Кочаков изрази надежда, че ще се стигне до решение по време на днешната среща между тютюнопроизводителите и министъра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене