Нова етнографска изложба за митологията и демонологията в Кюстендил

Регионалният исторически музей в Кюстендил  представя днес нова етнографска изложба на тема „В света на митологията и демонологията“ с автор ас. д-р Веска Спасова. Тя е експонирана в обновената зала „Стримон” в двора на музея, оборудвана с нови експозиционни тела.

Чрез експонатите и митологичните персонажи д-р Спасова разказва за страховития свят от „тъмната половина“ на човешкия живот – демонологията, от който „надничат“ странни, мистични създания на човешкото въображение като самодиви, змейове, хали, караконджули, таласъми, орисници, мамници и бродници.

„Старите български традиции и митологични представи са забравени и „осъдени” като суеверия и отживелици, независимо че вярата в пагубното влияние на отрицателната енергия, причинена от „лоши очи”, от завист, злоба, алчност, продължава да живее. Затова и изложбата чрез форми на митичния разказ проследява и вниква в народопсихологията на предците ни, за да ни покаже как да опознаем и преодолеем страховете си“, разказа ас. д-р Веска Спасова.

Входът е свободен, казаха от музея.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search