ТРЕВОЖНА ТЕНДЕНЦИЯ! 20 ухапани от кърлежи в Благоевград, ръст на случаите на остра сърдечна недостатъчност в екстремните горещини, 35-годишен колабира на гробищата

Двама ужилени от насекоми приети с алергии в реанимация

Зачестяват случаите на ухапани от кърлежи в Благоевград. 20 са установените случаи от началото на юни в спешно-приемно отделение на МБАЛ – Благоевград.

„Това стана ежедневие. Някои от пациентите разказаха, че са били в планината, други в парк Бачиново, а трети, че са косили трева. Най-често кърлежите се впиват по краката на хората, които са били сред природата”, заяви шефът на СПО д-р Александър Костов. Кърлежът може да е и по врата, зад ушите, по главата, зад коленете, на сгъвките или в гънките на тялото, по меките тъкани, под мишниците. Тези паразити са много опасни, защото няма болка при ухапването и много често хората дори не разбират, че са нападнати от кърлеж. Обикновено човек опипва върху кожата си нещо подобно на бенка, което обаче нараства неестествено бързо.

Лекарите съветват, ако намерим кърлеж по тялото си, да потърсим  помощ. Правилно е той да се отстрани максимално бързо от медик. Не бива да се опитваме да го извадим сами, защото част от него може да остане в тялото ни.

Двама пациенти, ужилени от насекоми, са приети с алергии в отделението по реанимация. Те, както и 20- годишната млада майка от Кресна, която бе ухапана от змия, са в добро състояние, но са хоспитализирани в ОАРИЛ, тъй като такава е клиничната пътека по Здравна каса.

Остава тревожна тенденцията за увеличаване на случаите на колабирали вследствие на екстремните горещини. „Зачестяват случаите на остра сърдечна недостатъчност при хронично болните, които са по-чувствителни към високите градуси. От началото на юни имаме 3 случая на пациенти с инсулт и 4 с инфаркт. Вчера не успяхме да спасим 71-годишна жена, която почина след инфаркт. Лошото е, че възрастни хора, които получават световъртеж и замайване, падат и получават травми и фрактури.

Жегата е опасна и за младите. Вчера 35-годишен мъж бе припаднал на гробищата, а предишния ден 30-годишен мъж бе получил топлинен удар. Направени са им вливания и бързо се възстановиха”, добави д-р Костов. Лекарите препоръчват да се избягва излизането навън в горещините, да се стои в охладени помещения и да се увеличи приемът на течности.  В горещите дни сърцето изтласква 2 до 4 пъти повече кръв. Всяко обезводняване причинява сърцебиене, а при екстремни горещини трябва да се пият минимум 3 литра вода, като това да става ритмично – по една чаша вода на час, съветват кардиолозите.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене