Той ще е новият генерален секретар на НАТО: Кой е Марк Рюте

Марк Рюте / БТА
Новият шеф на НАТО Марк Рюте не е визионер, нито може да увлича с пламенни речи и новаторски идеи. Затова пък е майстор на компромиса, който умее да балансира между различни интереси и да се измъква от всяка криза, пише Deutsche Welle.

Преди почти година, в началото на юли 2023, Марк Рюте беше решил да захвърли всичко. „Оттеглям се от политиката“, заяви той, след като беше прекарал 13 години на министър-председателския пост в Нидерландия – най-продължителното управление на премиер в държавата със 17 милиона жители. Какво го накара?

Дясно-либералната Партия на свободата и демокрацията (VVD), ръководена от Рюте, сметна, че политиката му спрямо бежанците е твърде мека и правителствената коалиция се разпадна. Така се стигна до избори, които бяха спечелени от десния популист Герт Вилдерс. Това бе вероятно най-голямото политическо поражение в живота на Рюте, който на 2 юли 2023 подаде оставка като премиер, но продължи да управлява служебно заради сложния процес по съставяне на правителство в Нидерландия.

Съвсем кратко политическо отстъпление

Но още през октомври миналата година 57-годишният Марк Рюте, който е историк по образование, вече забрави, че е искал да се оттегля от политиката и даде да се разбере, че се стреми към най-високия пост в НАТО. В продължение на месеци той водеше дискретна предизборна кампания сред държавните и правителствените ръководители, които познава отдавна от срещите на различни международни органи. И в крайна сметка успя да убеди повечето съюзници – като последователен привърженик на трансатлантическото сътрудничество и горещ поддръжник на Украйна.

Убеждаването на неговия основен европейски враг Виктор Орбан продължи малко повече. Марк Рюте трябваше да обещае на унгарския премиер, че по време на неговия мандат на Унгария няма да ѝ се наложи да участва в действия на Алианса извън територията на НАТО. Симпатизиращият на Русия Орбан изключи твърдо и оръжейните доставки. Либералният нидерландец и нелибералният унгарец неведнъж са се сблъсквали в рамките на ЕС. През 2021 година Рюте публично се закани на Орбан, че ако не му харесва в ЕС, може да напусне Общността. Точно тогава Орбан бе приел закон против ЛГБТИ-общността в Унгария.

С велосипед и пиано

Марк Рюте е известен с доброто си настроение и находчивите си забележки. В Хага той изминава с велосипед разстоянието от дома, в който живее, до официалната си резиденция. Веднъж се прочу с това, че свири на пиано в центъра на Хага.

Като генерален секретар на НАТО на него ще му се наложи да проявява повече сдържаност и дипломатичност, защото основната му задача ще бъде да балансира между противоположните интереси на 32-те държави от Алианса и да ги представя единни навън. Неговият предшественик, норвежецът Йенс Столтенберг, беше майстор на стоицизма. „Не се отклонявай от посланието си“ – бе рецептата за комуникационния успех на досегашния шеф на НАТО.

Майстор в разрешаването на кризи

„Истинското управление изисква способността да се вслушваш и да разбираш различните перспективи“, каза веднъж Рюте в една своя реч. Това би било подходящо мото и за ръководния пост в НАТО. „Той е истински майстор в разрешаването на кризи“, казва за Марк Рюте журналистката Шейла Ситалзинг, авторка на неговия биография.

„Марк Рюте бе премиер на хората, които не позволяват на правителството да им се бърка в работите, на онези, които никога не се оплакват от лош късмет. С премиер, лишен от компас и от котва, винаги се стигаше до някакъв компромис. Можехме да продължаваме да я караме по старому. Но всичко ставаше без плам и убеждение“, пише Шейла Ситалзинг в книгата си.

Много нидерландци дълго време бяха доволни от стабилността, която Марк Рюте гарантираше – въпреки смените в коалиционните мнозинства по време на финансовата криза и на пандемията. Все пак някои малки скандали дадоха отражение на имиджа му и той си спечели в Нидерландия прозвището „Тефлоновия Марк“.

Отношенията му с Тръмп са добри

Марк Рюте е подготвен за случай, в който САЩ отново биха могли да изберат за президент Тръмп и той се фиксира върху НАТО. Нидерландецът установи изненадващо добри отношения с Тръмп по време на първия му мандат. Тръмп дори го определя като приятел, макар либералният бивш премиер на Нидерландия да се обяви остро против икономическата политика на републиканеца.

Все пак като Марк Рюте за разлика от Тръмп подкрепяше доставките на оръжие за Украйна и дори предостави гаубици и бойни самолети от арсенала на нидерландската армия. По време на неговото 13-годишно управление страната не бе в най-добро финансово положение – едва тази година Нидерландия за първи път изпълни целта на НАТО за предоставянето на два процента от БВП за отбрана.

Руският управник Владимир Путин пък от години се отнася към Рюте с недоверие и неприязън – в контекста на това, че Русия най-вероятно носи отговорност за свалянето на самолета МН-17 над Източна Украйна през 2014 година. Машината на малайзийските авиолинии пътуваше от Амстердам към Куала Лумпур. Загинаха 300 души, повечето от които бяха нидерландци.

Той не е визионер

Както казва един европейски дипломат, в ЕС често наричат Марк Рюте „Господин не“. Той няма големи реформаторски планове и визии като Еманюел Макрон. Но пък се разбира добре с по-скоро хладния германски канцлер Шолц, както и с дясната италианска премиерка Джорджа Мелони. Двамата заедно поддържат практиката за изнасяне на процедурите по даване на убежище извън територията на ЕС.

Марк Рюте е нещо като известния илюзионист Хари Худини в политиката, смята неговата биографка Шейла Ситалзинг. Именно като фокусник Рюте успява да се измъкне от всяка криза – а тази способност определено би могла да му бъде полезна на новия пост като генерален секретар на НАТО.

 Deutsche Welle

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене