Историческо! Плувец на ПК Вихрен стана Европейски шампион

Любомир Епитропов направи 20 юни 2024 г. паметен ден за историята на българското плуване и спорт, след като стана първият ни европейски шампион при мъжете на 50-метров басейн.

Направи го в Белград на силната си дисциплина 200 м бруст. При това с олимпийска квота и нов национален рекорд. Три в едно.

Досега българското плуване имаше само един златен европейски медал на 50-метров басейн – този на Таня Богомилова на 200 м бруст от София’85. Дисциплината, която спокойно вече можем да наречем българска и при жените, и при мъжете.

За мъжкото ни плуване това е втори медал от континентално на голям басейн. Европейски шампион имахме, но на малък басейн – Денислав Калчев от Ставангер’94.

Епитропов написа историята в Белград, финиширайки за 2:09,45 мин. и поделяйки златото с шведа Ерик Першон. Тройката оформи полякът Ян Колосовски с 2:10,20 мин.

Олимпийският норматив „А“ е 2:09,68 мин., а времето бе идентично с националния рекорд на Епитропов, поставил го на ОИ в Токио през 2021 г. Така състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) си гарантира второ участие на форума под петте преплетени кръга. Не трябва да се пропускат и заслугите на Роза Георгиева, която тренира Любо за първите му успехи като състезател във Велико Търново, щабът в националния тим и наставниците му в САЩ.

Квоти за игрите имат още Йосиф Миладинов и Габриела Георгиева, а първи го направи Петър Мицин, който е също състезател на Вакареев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене