Как да отделим детето от екрана: 3 идеи за родители

За повечето хора е навик да поглеждат телефоните си, дори да не очакват обаждане, или съобщение. Работата, пазаруването, разплащанията и информираността са пряко свързани с използването на интернет и смарт технологиите.Напълно нормално е при това положение, децата също да прекарват време пред екрана, или на телефона.

 

От съвсем малки те са свикнали да гледат кратки клипчета, или да играят игри на телефоните на родителите си. Много родители печелят по този начин няколко свободни минути. Когато децата пораснат малко обаче, родителите осъзнават, че им е все по-трудно да ги накарат да вдигнат поглед от мобилното устройство.

 

За щастие, има много алтернативи, които ще забавляват децата и ще ги държат далеч от мобилните устройства. Може да ги запишете например, на приключенски детски лагер в Лъки Кидс. В следващите редове ще ви дадем някои практически идеи как да накарате детето да прояви интерес към нещо различно от екрана.

 

Източник на изображение: Freepik.com

 

Защо е важно децата да не прекарват много време пред екраните?

Многото време прекарано пред екрана може да доведе до сериозни проблеми при всички, но най-вече при децата. Проблеми с очите, привикване към застоял начин на живот без физическа активност, когнитивни проблеми и още много други заболявания, могат да възникнат вследствие на времето, прекарано на телефона, или таблета.

 

Освен здравословните проблеми до които може да доведе, забавленията и игрите чрез мобилни устройства, води и до липсата на скука. При децата, за да се формира въображението им, критичното им мислене и моторните им умения, скуката е задължителен фактор.

 

Когато децата скучаят, те са принудени сами да си измислят забавления. Налага им се да изследват околната среда, да търсят начини да си играят и да си измислят сценарии и истории, чиито сюжет да следват в играта си.

 

Когато им дадете телефон, или таблет, вие им отнемате това удоволствие и ги оставяте да консумират готово съдържание, което по никакъв начин не обогатява уменията им.

3 практически съвета как да държим децата далеч от екраните

За съжаление е почти невъзможно да забраним напълно използването на мобилни устройства и таблети на децата си, но можем да ограничим времето, което прекарват на тях.

 

Ето нашите три практически съвета как да контролирате времето, прекарано пред екрана:

 

Режим

Режима има доказан положителен ефект върху съзнанието и поведението на децата. Определете време, което детето може да прекарва пред екрана. Нека то знае, че преди лягане например, има един час, в който му е позволено да играе игри, или да гледа клипчета, подходящи за възрастта му на устройството си.

 

След като времето, дадено от вас мине, приберете при вас устройството. Може да навиете аларма, с която детето само да може да се ориентира кога времето му е минало и да го помолите то да ви донесе телефона, или таблета за да го приберете, когато алармата иззвъни.

 

По този начин, няма да го лишавате от така любимото време, прекарано пред екрана, но ще контролирате колко да е това време и кога.

Лагери и занимални

По време на ваканциите имате огромен избор от лагери и занимални, на които можете да запишете детето си. По този начин ще бъдете сигурни, че то не само се забавлява и прекарва време далеч от устройства и екрани, но и учи и усвоява нови и полезни знания и умения.

 

В лагери като този на Лъки Кидс например, децата учат нов език ефективно, чрез игри и забавления. Лагерите на Лъки Кидс не са само езикови, но и спортни и са подходящи както за големи, така и за малки деца.

 

Занималните предлагат обучение и уроци през деня за децата и в тях, те могат да прекарат пълноценно време и да учат под надзора на опитни педагози и възпитатели.

Пример

Най-важното нещо за детето е положителния пример. Каквото и да му се говори, то ще прави винаги това, което му се показва. Точно затова, ако искате то да прекарва по-малко време пред екрана, вие също не трябва да сте на телефона през цялото време, докато сте около него.

 

Когато детето вижда, че предпочитате да говорите с него, да си играете заедно, или просто да седнете с книга в ръка и да се насладите на почивка, докато четете, то ще повтори примера ви и ще намира удоволствие и забавления в същите неща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене