Националния печат

печат

“24 часа”

Финансовото министерство обявява актуализиран бюджет в понеделник

С дефицит от 4 – 4,5% вместо планираните в бюджета 1,8% може да приключи финансовата 2014 г., съобщиха за “24 часа” високопоставени държавни източници. Това означава, че държавата няма да разполага с около 3,2-3,5 млрд. лв. в последните месеци на годината.

“Стандарт”

Архимед прати 1000 в ареста

Безпрецедентна операция „Архимед“ на Европол прати 1027 бандити в ареста. Акцията е проведена от 15 до 23 септември на 260 места от Европа до Колумбия. В нея са участвали над 20 хиляди полицаи от всичките 28 страни в Евросъюза и още 6 други държави.

SOS дебатите тръгват с цената на тока

SOS дебатите на „Стандарт“ и БАН почват с най-болезнената за хората тема – цената на тока. Докато ДКЕВР обсъжда новото увеличение, кампанията „Дневният ред на България“ ще търси решения за формиране на социално поносими сметки, като събира на една маса най-големите експерти в енергетиката и представители на политическите сили. Целта е да се намерят допирните точки за реформи в сектора.

“Труд”

Оневинен за опита за убийство на Пеевски съди МВР

Георги Христов, един от тримата оневинени, че са опитали да убият кандидат-депутата от ДПС Делян Пеевски, води дело срещу МВР. Адвокатът му Николай Хаджигенов настоява, че през юни т.г. задържането на клиента му за 24 часа е било незаконно. Съдия Наталия Ангелова от Административния съд на София ще разгледа жалбата на Христов на 20 октомври.

Държавният дълг нарасна с 1,48 млрд. евро за година

Държавният дълг се е увеличил с 1,48 млрд. евро за една година, показва статистиката на БНБ. Към края на юли задълженията на държавния сектор са общо 4,78 млрд. eвро. Увеличението спрямо края на същия месец на 2013 г. е с 45%.

“Сега”

Детски градини масово забраняват тортите за рожден ден

Контролът върху качеството на храната в детските градини се засилва и „удари“ дори традиционната торта, когато детето празнува рожден ден. Проверка на „Сега“ установи, че заради наредбата, която забранява внасянето на храна в детските заведения, все повече се ограничава внасянето на торти и „натурални“ сокове.

Всеки десети пенсионер у нас работи

Почти 10% от пенсионерите у нас, които са около 2.2 млн. от населението, продължават да работят и след като се пенсионират, като основната причина е да си докарат допълнителни доходи. Това сочи нов доклад на Евростат, който обаче е правен по данни за 2012 г. От работещите пенсионери у нас малко над 45% продължават допълнително да се трудят, за да увеличат доходите на домакинството.

“Преса”

Чиновниците да си плащат осигуровките

Да се въведе лична осигурителна вноска за държавните служители. Това гласи предложение на Консултативния съвет по пенсионната реформа, научи „Преса“. Идеята е това да стане още от 2015 г. За целта заплатите на чиновниците ще се повишат със същия процент, за да не се намалят доходите им.

Шаламанов ще модернизира армията

Велизар Шаламанов си е поставил непосилната задача да остане в историята като военния министър, който ще обнови Българската армия. След заседание на МС вчера той обяви, че служебното правителство ще одобри Национална програма за модернизация на армията до 2020 г. Това ще стане в последния момент, тъй като кабинетът ще заседава само един път до изборите и най-много още два-три пъти след вота, докато дойде новото управление.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене