Анализ! Богослови : Вграждането на икона в тунел Железница е зла поличба?!

Най – сетне нещо хубаво за югозапада, щото  българската държавност отбеляза нов триумф: откри най-дългия досега строен тунел в страната, а именно „Железница“ на „Струма“. Двукилометровите тръби през планината трябва да скъсят времето за пътуване до Гърция. Нищо обаче не е оставено на случайността – още при строителството, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“, в тръбите са вградени четири икони – по една за всеки изход и вход на тунела.

Иконите са малки изображения на св. Иван Рилски, които, съдейки от снимката разпространена от АПИ, са оставени да наблюдават трафика в тунела, осветени от LED лампички. Целта им, казват строителите, е да пазят първо работниците на строежа, а после и пътуващите, каквито „са традициите в тунелното строителство“.

Иконите вече имаха първата си задача, с която се справиха успешно – през 2020 г. в лявата тръба на тунела имаше срутване на 12 тона земна маса, която затрупа трима работници. И тримата оцеляха. Пристигналият по спешност тогавашен премиер Бойко Борисов заяви категорично пред медиите: „Тези икони са ги спасили!“ Медиите в резултат сложиха това в заглавие. (Не такава съдба, уви, имаше 52-годишен пастир, който малко по-късно се подхлъзна, падна до тунела и загина на място.)

Но дали това е традиция в тунелното строителство е под въпрос. Първо, защото не можахме да открием достоверни данни дали подобни образи има вградени в другите големи тунели в България – например тези на „Хемус“. Ако няма, както всеки шофьор може да потвърди, има спешна нужда това да се направи, преди да стане още някоя трагедия

Отговор на тези въпроси не може да бъде открит в двата големи български портала, които се занимават с такива теми – иконите.бг и двери.бг. Там единствено се дават съвети на коя стена е добре да се окачи в дома иконата (в гръб на изгряващото слънце) и какво да няма наоколо (кичозни плакати и други вещи).

Подобна традиция има в съседна Гърция, където до пътя често могат да бъдат видени малки параклиси, в които се палят свещи от пътуващите. Но може би най-добрият съвет по темата идва от йеромонах Павел, за когото преди десетина години bТВ правят репортаж. Той рисува икони и ги поставя край участъци с много катастрофи с надеждата да намали броя им. Освен на божията закрила йеромонахът тогава съветва шофьорите да разчитат и на спазването на пътните знаци и внимателното шофиране.

В новата българска история има и други ритуали, които се изпълняват срещу пътни уроки, особено популярни в същия регион. Ръсенето на пътя със захар започна от Петрич в началото на XXI век (!), когато там бяха използвани 1300 кг в ритуал за намаляване на катастрофите. За организаторите на подобни мероприятия може и да е изненадващо, но нищо от това не е свършило никаква работа. България е на едно първите места в Европа по брой загинали на пътя – стотици хора всяка година умират от напълно предотвратими причини.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене