Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим призова за разговори след „тежкия грях“ в храм в Петрич

Според доц. Константин Ушев е смущаващо, че изглежда все още е жив духът на разколническите противоборства

Репортаж на Кети Тренчева и разговор с митрополит Серафим и Константин Ушев за „Преди всички“ на програма „Хоризонт“

„Никой не ги гони тези хора от храма и има начини те да изразят своето несъгласие, недоволство, своето искане. Никой не е казал, че те няма да бъдат чути“, каза днес пред БНР Неврокопски митрополит Серафим по повод протестите на миряни в Петрич.

Гняв и дори сцени на насилие помрачиха празника на 3 март, след като вярващи осуетиха опита на новия архиерейски наместник – отец Павел, да отслужи богослужение в църквата „Света Богородица“ и поискаха да бъде върнат старият – отец Ангел Кочев. Някои заплашиха, че няма да се върнат в храма, докато не стане това.

Митрополит Серафим каза в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“, че очаква разговор и среща с отец Ангел и всеки, който би пожелал от енорията, като добави, че „напълно разбира чувствата и настроенията на хората“.

Той обаче нарече реакцията на протестиращите в храма „тежък грях по отношение на светата литургия“. Според него това е „част от енорията на църквата „Света Богородица“ и поведението им не съответства на „плодовете на духа“, както ги определя христовото учение – „любов, радост, мир, дълготърпение, вяра, кротост, въздържание, милосърдие“.

„Хората може би ще ме упрекнат, че в моето отношение и действия също няма такава проява. Но мисля, че това говори само по себе си за плодовете, които се раждат при едно дългогодишно служение“, добави той.

Хората не възприемат отец Ангел Кочев само като архиерейски наместник, а и като духовен водач, посочи Кети Тренчева, кореспондент на БНР в Благоевград. Тя отбеляза, че в отвореното писмо на митрополит Серафим в отговор на ставащото мотивите за смяната на отец Ангел Кочев са посочени иносказателно – неговата възраст и невъзможност да върши работата. Но се намеква и за все по-трудно общуване с архиерейския наместник.

„Само ще кажа, че очаквам отец Ангел да прояви благоразумие да проведем разговор, тази седмица е седмица на опрощението. Той ме е провокирал с конкретни свои действия, за което аз съм му изпратил писмо, в което го уведомявам за повода, който вземам от неговите действия, за пристъпване към това решение. Причините са доста повече, в годините назад“, каза в отговор митрополит Серафим.

Той избегна прекия отговор на въпроса дали е категоричен, че няма да промени решението си за смяна на архиерейския наместник въпреки изразената готовност за диалог. „Зависи от начина, по който ще се разговаря оттук нататък“, каза той.

Митрополит Серафим изрази убеденост, че новият наместник отец Павел притежава нужните качества и че нападките срещу него са заради „предубеждения и неверни внушения“.

Той посочи, че не знае да е имало такива вълнения при преместване на свещеник, като вчерашните в Петрич. „Даже свещеници от епархията, с които бяхме заедно споделиха: „Дядо владика духът на разкола още е жив“, разказа митрополит Серафим.

Той обясни, че според каноните на църквата под обществен натиск (който включва и писмо на местната власт до Светия синод и българския патриарх) не трябва да се извършва никакво назначение или ръкоположение. Както са подсъдно намесата на светските власти или прибягване до помощта им.

„Най-малкото е смущаващо избликът на тези чувства и емоции и афектирано състояние в момент, когато църквата ни призовава да навлечем в това благодатно време на поста с вътрешно умиротворение, покаяние и смирение, коментира станалото в Петрич доцент Константин Ушев – богослов и университетски преподавател.

Според него призивът на митрополит Серафим за успокояване, за внимателен разговор и обсъждане е правилната насока за търсене на разрешение. Той нарече също „смущаващ“ духа на разколническите противоборства, като припомни, че това противопоставяне е било най-остро в Неврокопска епархия.

„Тя дори по времето на комунизма е останала твърдо във вярата си и хората са привързани към църквата и свещениците си. Предшествениците на митрополит Серафим са се опитвали да запазят свещенството в почти всеки храм. Поради което е разбираемо това активно недоволство“, обясни доц. Ушев.

bnr.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене