Подготвя се текст за промяна в Закона за здравето, за да се ползва личен асистент, докато бъде издадено ново решение от ТЕЛК на нуждаещия се

Подготвили сме текст за промяна в Закона за здравето, за да може хората с необходимост от услуги като личен асистент да могат да ги получават до издаването на ново решение от Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в Добрич. Тя поясни, че и в момента в закона има текст, който не отрича възможността личните асистенти да могат да получават възнагражденията си до новото решение, но той е неясен.

Тя каза също, че подобни сигнали са получили по неофициални пътища и затова са предприели обследване на ситуацията. Кондева посочи също, че от декември м.г. е съставена работна група от Агенцията за социално подпомагане и служители в Министерството на здравеопазването, в която са дискутирани точно тези въпроси и затова се налага тази промяна в текста от Закона за здравето. Служебният министър посочи също, че се подготвят и други промени в закона, за да се даде възможност да се изпълнят изискванията по Националния план за възстановяване и устойчивост, за да могат хората, които се ползват от тези услуги, да не ги прекъсват до издаването на ново ТЕЛК – решение.

Галя Кондева каза също, че становището на Министерството на здравеопазването е, че не може да има такова прекъсване и ще се говори отново с Министерството на труда и социалната политика, тъй като има различно тълкование на текста от Закона за здравето. Тя допълни, че, ако все още има такива случаи, всеки трябва да се разглежда по отделно.

Проверка на министерството по сигналите е показала, че при повечето от тях е налице обжалване на решение на ТЕЛК пред Националната експертна лекарска комисия.

Кондева коментира и липсата на фенобарбитал в аптечната мрежа като каза, че трябва да се провери какъв е реалният проблем да не е налично лекарството в аптечната мрежа. „Дали е производствен проблемът, или е ценови – трябва да се провери, защото много често ценовите регулации притесняват производителите и те не искат да участват. В момента не мога да отговоря каква е наистина причината за липсата на фенобарбитал“, допълни служебният министър д-р Галя Кондева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене