Вечерни новини! ИТН скочи на новите Ковид мерки!

Депутатите от “Има такъв народ” предупредиха правителството да реагира адекватно на повишените случаи от коронавирус, а не да налага поредни ограничения за всички в средата на лятото. “С тревога и безпокойство наблюдаваме опитите на здравните власти в страната, горещо подпомагани от масирана еднопосочна медийна кампания за реновиране, ребрандиране и реанимиране на COVID- истерията”, заяви от името на формацията проф. Андрей Чорбанов. Абсолютен факт е, че новите подварианти на COVID 19 – Омикрон са значително по-вирулентни и заобикалящи всякакъв тип сертификационни документи, което е значещия фактор за относително големия брой позитивни случаи. Също така е факт много лекото протичане на инфекцията, като при огромна част от хората е безсимптомнно, правещо вируса нереалистично опасен за общественото здраве, посочи имунологът от парламентарната трибуна.

Според проф. Чорбанов, внушенията, че е необходимо спешно въвеждане на ограничителни мерки и носене на маски на обществени места, ще доведе до силно ескалиране на общественото недоволство, базирано на явното несъответствие на тези мерки с реалната тежест на протичане на инфекцията при огромния брой случаи.

От “Има такъв народ” смятат, че всички рискови категории хора като възрастни граждани, такива с хронични заболявания и имунодефицитни състояния, трябва да полагат необходимите мерки за своето предпазване и ограничаване на контактите, паралелно с адекватна готовност на здравната система. “Но всички тези фактори не трябва да бъдат екстраполирани върху цялото население при явната липса на такава необходимост по отношение на реално болни хора”, каза проф. Чорбанов.

“Настояваме здравните власти да положат усилия върху адекватното лечение при актуализиране на протоколите за терапия, както и на информиране на рисковите групи как да се предпазят от евентуално заразяване, вместо въвеждане на повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер”, заявяват категорично от “Има такъв народ”.

От партията на Слави Трифонов са категорични, че медийните внушения в полза на въвеждането на мерки ще усложнят излишно и без това сложната ситуация и напрегната обстановка в страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене