Предстои саниране на Първо ОУ „Кочо Мавродиев“ в Петрич

Сградата на Първо основно училище „Кочо Мавродиев“ в Петрич ще бъде санирана с целеви средства, отпуснати от Министерство на образованието, съобщиха от Община Петрич. Одобрението на проекта ще допринесе за устойчиво подобрение на енергийната ефективност на училищната сграда, посочват от там.

Основната сграда на училището е построена през 1934 година, а физкултурният салон – през 2010 година и в тях не са извършвани дейности, свързани с повишаване на енергийната ефективност. Проектът предвижда полагане на топлоизолация по външни стени, полагане на топлоизолация по покриви, топлоизолация на подовите настилки, подмяна на дограмата, вентилационна система за физкултурен салон, нови въздуховоди и шумозаглушители, както и всички други съпътстващи мерки, които да отговарят на съвременните изисквания за енергийно ефективна сграда. Общо одобрените средства са в размер на 839 764,80 лева, посочват от Общинската администрация.

Извършено е и предварително енергийно обследване на училищната сграда. През 2021 година Общината е реализирала неотложен основен ремонт на покривното пространство на основната сграда, но без реализиране на мерки за енергийна ефективност. През предходните бюджетни години Община Петрич е извършила планирани ремонти и реконструкции в институции на предучилищното и училищно образование, включително и в Първо основно училище, сочи информацията.

В Първо основно училище „Кочо Мавродиев“ се обучават около 300 деца. Училището премина на едносменен режим, след изграждане на допълнителна пристройка в близост до основната сграда, допълват от общинската администрация.

Преди около две седмици, в присъствието на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков, започна и основен ремонт по проект за модернизация и обновяване на образователната инфраструктура на Четвърто основно училище „Христо Смирненски“ в Петрич.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене