Маринската чешма в Сатовча и нейната светена вода

Славата на Маринската чешма в село Сатовча е още от древността заради лечебния извор, който блика в подножието на църквата „Света Марина”. Миналата година ентусиасти успяха да изградят нов метален и стабилен парапет, както и бетонови стълби. Монтираха и две указателни табели – едната до самата църква, а другата – над чешмата.

Целта е да се стига бързо, лесно, удобно и безопасно до „светата вода”, както я наричат местните хора заради близостта й до храма. И християни, и мюсюлмани от региона пълнят съдове с бистрата, студена и лековита живителна течност. Същото правят и много туристи. Всички търсят лек за различни болести. Мият лицата си, плискат очите си с надеждата, че „светата вода” ще им помогне.

Преди ремонта мястото не се поддържаше и бе труднодостъпно. Затова църковното настоятелство поде иниицативата да възкреси славата на този прочут с качествата си извор. „Искам да благодаря на всички жители на Сатовча, които подкрепиха нашата кауза, както и на кмета на община Сатовча – Арбен Мименов, за оказаната помощ. Заедно възродихме това място. Направихме нещо красиво и полезно за всички – и за местните жители, и за туристите”, твърди отец Тодор, който служи в тукашната църква.

Според местните хора водата облекчава болки в бъбреците, в очите, помага много за бързо зарастване на раните. Правен е пълен анализ на водата, който доказва, че е много чиста, в нея има много минерали, както и сребърни йони. При голяма суша много от чешмите тук пресъхват, но този извор никога не остава без вода.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене