В област Кюстендил 69 безработни ще започнат работа по Регионалната програма за заетост

В област Кюстендил 69 безработни ще започнат работа по Регионалната програма за заетост през 2024 г., съобщиха от областната администрация. Това е съобщено по време на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Безработните ще бъдат наети за срок от пет месеца към деветте общини и областната администрация. Приетото предложение на заседанието на Комисията по заетост ще бъде изпратено за съгласуване към Министерството на труда и социалната политика.

Програмата цели повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване на качеството на работната сила в регионите, както и справяне с местните проблеми на пазара на труда и осигуряване на устойчива заетост. Приоритетно целеви групи на програмата са безработни младежи до 29 години, безработни над 55-годишна възраст, безработни с основно и по-ниско образование, включително самоопределили се като роми, хора с намалена трудоспособност и продължително безработни.

Работните места по програмата са в център за административно обслужване, хигиенист – поддържане и опазване на държавната собственост, екологични дейности, насочени към разделно събиране на отпадъци и подготовката им за рециклиране; общ работник за дейности, свързани с поддържане на сгради, прилежащи площи и съоръжения, казаха пред БТА от областната администрация. Размерът на финансовите средства по програмата е близо 382 970 лв.

Най-много работни места ще бъдат открити в община Кюстендил – 22, следват община Дупница – 16; в общините Сапарева баня и Бобов дол – по пет; в Рила и Кочериново – по четири; в Бобошево, Невестино и Трекляно – по три, в Областната администрация – три, плюс още едно на непълен щат. Програмата започна от началото на юли и ще продължи до 30 ноември.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене