Традиционен панаир в Склаве, но без гладиаторски битки в селото на Спартак

Традиционен панаир в санданското село Склаве ще има и тази година.

Няма да станем свидетели обаче на уникалната историческа възстановка с гладиаторски битки и пазар на роби в селото на Спартак заради липса на финанси. Местните хора са в подготовка те да се превъплътят във възстановчици, но все още не са готови за едно такова мащабно събитие и са го оставили за догодина.

Селото е известно като родно място на тракиеца Спартак и с пазара си на роби, на който е продаден самият Спартак за гладиатор. За да се утвърди като туристическа атракция в с. Склаве се създаде малка експозиция за Спартак и за местните легенди с макети, костюми на гладиатори.

Склаве е едно голямо село, хората предпочитат да си останат в населеното място. „Има хора, които се занимават със земеделие. Почти няма пустееща земя. Преди години имаше напрежение в селото заради смесеното население, но сега, като има работа, българи и роми живеят сплотено, без конфликти, кражби и скандали“, уточни кметът на село Склаве Павел Пъхнев.

За панаира от 14 до 16 юни, за живота в най-голямото село в община Сандански и как след години напрежение роми и българи живеят сплотено, без конфликти, кражби и скандали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене