Корнелия Нинова: Докато здравеопазването е търговия, нищо няма да се промени

„Най-важното, което трябва да направим по отношение на здравеопазването е, болниците да не са търговски дружества. Колкото и средства да се вливат в здравеопазването, колкото и да се увеличава бюджета на здравната каса, докато здравеопазването е търговия нищо сериозно няма да се промени“, това каза в интервю за радио Благоевград, Корнелия Нинова – председател на БСП и водач на листата на Коалиция „БСП за България“ в 1-ви МИР Благоевград.

На второ място тя посочи, че е необходимо да има защитени болници в отдалечени и трудно достъпни райони. Те трябва да са защитени със закон и да бъде забранено закриването им. Необходимо е също спешните екипи по места да се увеличат. „Онзи ден бях на една обиколка и се оказа, че на 25 населени места има 1 екип на спешна помощ на смяна, като разстоянието между градовете е 60 км. Абсурдно е да се обслужва населението по този начин“, допълни още Корнелия Нинова. По думите й аптеките също са голям проблем, тъй като на много места на практика няма аптеки и хората не могат да си купят лекарства. Другият сериозен проблем са кадрите в здравеопазването – лекари и медицински сестри. „Затова ние искаме държавата да ги субсидира. Тези, които завършат да работят определено време – 5 години в България, след това вече да могат да избират да пътуват където искат. Т.е. когато държавата те финансира и ти издържа образованието, след това да имаш ангажимент към обществото“, категорична бе Корнелия Нинова.

Друг основен приоритет в програмата на Коалиция „БСП за България“ е образованието. Нинова бе категорична, че в средното образование трябва да се премахне модела и принципа „парите следват ученика“, т.е. делегирания бюджет. „Това означава, че пари се дават на бройка дете независимо дали ходи на училище или не, дали знае нещо или не. По принуда директорите и учителите ги водят, за да не си загубят бюджета и да не закрият училището“, коментира председателят на БСП и водач на листата на социалистите в Пиринско. Тя допълни още, че учебниците трябва да се опростят, тъй като в момента съдържанието им е неразбираемо за много деца, следователно те не могат да научат това, което пише вътре. Много важно е да има един учебник по един предмет за един клас. „Не може един клас в цялата страна да учи по 9 различни учебника. Съдържанието на учебниците – да се спре с подмяната на историята, да се учат български класици, да се учи истината за България, за българските традиции, за националното достойнство“, категорична бе Корнелия Нинова.

По отношение на висшето образование тя посочи, че е необходимо да се увеличи бюджета, като се предложи 1 % от БВП да отива във висшето образование и науката. Изключително важно е да се обвърже образованието с икономиката, а именно – в средните и висши училища да се изучават специалности, които са необходими за развитие на икономическите сектори. „Тези деца, докато учат да не плащат, да стажуват на място – в заводи, фабрики, IT фирми и 5 години след завършването да останат да работят съответно в тези фирми“, подчерта още Нинова.

Корнелия Нинова призна със съжаление, че страната ни остава най-бедната и неравенствата се увеличават. „Вчера излезе статистика с над 900 нови милионери в България, а пък хората под прага на бедност са близо 500 000. Това е задълбочаваща се тенденция“, коментира тя и допълни, че докато БСП беше в управлението, бе направена много силна социална политика за увеличение на доходите. Има безплатни детски градини и ясли за децата, безплатни учебници, майчинството за втората година се увеличи, минималната работна заплата благодарение на БСП стана 50 % от средната и през 2025 г. трябва да е 1100 лв., осигуряват се ваучери за храна на работници. „Ние това го правим традиционно, но искаме да продължим с тази политика. Например – да има необлагаем минимум за хората, които живеят до прага на бедност, да не плащат данъци; подкрепа за младите семейства при раждане на дете, седем минимални заплати при раждане на първо дете; подкрепа за майки –студентки, които имат дете“, обясни Корнелия Нинова и допълни, че постепенно трябва да се премине към прогресивно подоходно облагане, т.е. хората с по-високи доходи да плащат повече данъци, а тези с по-ниски доходи да бъдат и с по-ниски данъци.

„Разбира се, за да стане всичко това, ние сме категорично за реиндустриализация на страната. Имаме нужда от реален икономически сектор, който произвежда брутния вътрешен продукт. Ръст в икономиката, съответно и ръст в доходите“, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че първото нещо, което ще направи „БСП за България“, когато влезе в 5-то Народно събрание, е да внесе решение България по никакъв начин да не изпраща войници в Украйна и да не разрешава западни оръжия да се използват срещу Русия. Нинова бе категорична, че по никакъв начин България не трябва да бъде въвличана в тази война. „На второ място – продължаване на многогодишната ни битка с паралелната държава и задкулисието. Твърдо и последователно се борим с мафията. И третото е – мощна социална програма за увеличаване на доходите на хората“, заяви в ефира на радио Благоевград Корнелия Нинова. Като водач на листата на Коалиция „БСП за България“ в областта и председател на партията, тя призова за подкрепа с номер 24 в бюлетината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене