„Ню юръп“: Брюксел удря кабинета, за да повлияе на евровота

снимка

Европейската комисия се опитва да повлияе на резултатите от предстоящия евровот у нас, като играе в полза на опозицията и по-конкретно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и фалиралия енергиен бос Иво Прокопиев. За целта нейни функционери използват дори механизма за наблюдение на страната ни, като грубо се намесват във вътрешните работи на държавата чрез манипулации с мониторинговия доклад.Обвинението идва не от другаде, а от авторитетното европейско онлайн издание „Ню юръп”, което публикува през уикенда анализ под заглавие „Керванът си върви….”. В статията си сайтът разобличава задкулисните игри на представители на ЕК, близката до кръга „Капитал” българска еврокомисарка Кристалина Георгиева, шефа на представителството на Еврокомисията у нас Огнян Златев и Иво Прокопиев, като дава да се разбере, че крайната цел е да бъде върнат Борисов на власт, а енергийният олигарх отново да се добере до държавната хранилка.
В играта за авторитет е впрегнато и интернет издание, базирано в Брюксел – Euractiv, което само за последните три години е спечелило заедно с други играчи три търга, организирани от ЕК, на обща стойност над 20 млн. евро (виж карето). В същото време негов основен партньор в България са изданията на „Икономедиа” – медийната група на Прокопиев.
С един неетичен ход миналата седмица ЕК опита да се намеси във вътрешните дела на България с явната цел да повлияе на резултатите от европейските избори в страната през май в полза на опозицията”, стартира материала си „Ню юръп”, като припомня, че макар комисията да публикува доклада си за напредъка на страната ни в битката с мафията и корупцията миналата сряда, части от него изтекоха именно в Euractiv. Въпросният сайт цитира избрани, извадени от контекста откъси от строго конфиденциалния технически доклад на ЕК, за да внуши, че България е пречупила доверието на Брюксел и на партньорите си с решението на НС депутатът Делян Пеевски да оглави ДАНС – пост, от който самият той се оттегли. След публикуването на доклада лъсна, че цитатите са изманипулирани, а общият тон на документа е далеч по-мек. В статията си пък „Ню юръп“ разобличава самата комисия, че е дала информацията на сайта, чието име не посочва, но пък цитира заглавието на статията му. „Ден преди официалното излизане на доклада комисията го даде на едно онлайн медийно издание в Брюксел, изключителен приемник на огромни средства от комисията чрез… търгове с подвеждащото заглавие „Комисията смята, че България не е оправдала доверието на партньорите”.
Докладът с подвеждащото заглавие бе широко разпространен в България от една определена медийна група. Целта на това бе да се навреди на българското правителство, тъй като никоя друга медия не разполагаше със съдържанието му за коментар, а погрешните възприятия бяха създадени ден преди публикуването му, благодарение единствено и само на това „изтичане” на информация. През следващите дни, когато докладът официално бе предоставен на всички медии, никой не го прочете, тъй като вече бе „стара история”, пише в анализа си „Ню юръп“ и обобщава: „ЕК знае много добре как да се справя с „комуникацията” или ако трябва да го кажем по-точно – с „пропагандата”. „Ню юръп“ посочва, че назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и отмяната само два дни по-късно е вътрешнополитически проблем, който няма нищо общо с въпросите, наблюдавани от ЕК в контекста на мониторинга. „Фактът, че отменената кандидатура, която предизвика серия от ежедневни протести от поддръжници на предишното правителство, е била използвана като елемент в доклада на комисията, показва опит за намеса във вътрешните политически въпроси на България”, пише в анализа.
Изданието припомня също, че въпросният „малък инцидент”, както окачествява иронично целенасочения теч на информация, е един от многото за сметка на новото правителство в София. „И е вследствие от поредица случайности, при които определени функционери на ЕК, българският комисар Кристалина Георгиева, директорите на представителството на комисията в София и олигархът Иво Прокопиев са неразривно свързани”, продължава „Ню юръп”, като обобщава с по няколко думи и връзките между основните играчи. За енергийния бос Прокопиев посочва, че покровителства връщането на управлението на Борисов, а „една от неговите медийни компании има бизнес отношения с уебсайт, който получи доклада на комисията и го представи ден преди излизането му с подвеждащото заглавие”. В случая става въпрос за партньорството между Euractive и изданията на кръга „Капитал”, като проверка показа, че базираният в Брюксел сайт е основен източник на новините, публикувани от онлайн изданието на „Икономедия” – „Дневник“, а логото му стои на челно място в секцията „Европа” на БГ сайта. Директорът на делегацията на ЕК в София е бивш служител на „Икономедиа“ – една от медийните компании на Прокопиев, който беше назначен миналата година с препоръките на комисар Кристалина Георгиева, продължава „Ню юръп“. Публична тайна е, че шефът на представителството на Брюксел у нас Огнян Златев всъщност е отколешен приближен на Прокопиев, като преди време енергийният бос дори с носталгия си припомни как двамата учредили „фондация за саморегулация на медиите”. Впрочем Златев е бивш шеф в редица неправителствени организации, по един или друг начин свързани с интересите на Прокопиев. За самата Кристалина Георгиева пък „Ню юръп” припомня, че при старта на протестите срещу кабинета „Орешарски” тя активно участваше в тях и насърчаваше демонстрантите да продължават, макар да няма право да присъства на подобни места, бидейки еврокомисар.
Изданието не пропуска да спомене, че макар и спорни откъм морал игрите, за които Прокопиев използва медиите си, не са незаконни. Подчертава се, че това важи и за налагането на свой човек на даден пост, както са направили Прокопиев и Георгиева в случая с делегацията на ЕК в София. „Всичко останало обаче не е редно”, продължава сайтът, като отбелязва, че не е работа на президента Росен Плевнелиев да коментира „анализа на предумишленото изтичане на информация от комисията”, както видният авер на Прокопиев направи в интервюто си отчет пред Нова тв. „ЕК няма нищо общо с вътрешните политически въпроси на държавите членки и със сигурност някой ще плати политическата цена за това. Първият най-вероятно ще е комисар Щефан Фюле, отговорен за българския доклад, който се надява да стане началник на Службата за външна дейност в следващата комисия. Вероятно след Гърция България ще е втората страна, която ще наложи вето на подобно назначение”, прогнозира „Ню юръп“. Изданието посочва обаче, че проблемът е много по-голям от Фюле и опира до отношението на еврократите към някои от страните членки, а също и до задкулисните игри, които определени еврокомисари играят с партии от същото семейство, от което са издигнати. Като пример „Ню юръп“ посочва предизборната кампания през 2009 г., когато шефът на ЕК Жозе Барозу договорил с тогавашния кмет Бойко Борисов, че ще размрази спрените еврофондове за България, ако лидерът на ГЕРБ вземе властта. Срещу това Борисов се ангажирал да подкрепи втория мандат за Барозу.
Съюзът „Мишо Бирата” вкара и платената социология в играта
Задграничните издания далеч не са единствените играчи, вкарани в акциите срещу управляващите от пръкналия се наскоро предизборен съюз „Мишо Бирата”. Коалицията между Бойко Борисов и Георги Първанов и енергийните босове Богомил Манчев и Иво Прокопиев цели връщането на власт на ГЕРБ, за да могат спонсорите им отново да захапят огромен пай от държавната трапеза. За целта залагат освен на манипулирани статии и на платени социолози. Последното скандално проучване лъсна, след като „предпочитаната” от Борисов по собствените му признания агенция „Алфа рисърч” публикува революционни данни, даващи 7% електорална подкрепа на Първановата АБВ само седмица след размразяването на проекта. Същата агенция постави и ГЕРБ на първо място. Изкуственото напомпване на рейтингите на ГЕРБ и АБВ обаче бе разобличено още в същия ден, след като друга агенция – „Галъп”, публикува коренно различни данни, потвърждаващи досегашното разпределение на силите между БСП и ГЕРБ с превес на първата партия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене