Да помогнем на Алекс от Кюстендил!

Alex

Алекс в момента е на 17 години. Вечно усмихнато, лъчезарно дете, с една единствена мечта, да пребори болестта си и един ден да се изправи на крака. Той страда от мускулна дистрофия тип Бекер, а и според лекуващият го екип лекари в Израел и един от най – важните центрове в мозъка – Хипоталамуса – не работи правилно, а именно той регулира дейноста на всички жлези с вътрешна секреция. На този етап все още няма ефективно лечение на мускулна дистрофия, но съществуват много поддържащи терапии, в България се прилага само рехабилитация, нищожен процент, от която се поема от здравната каса. В началото на тази година беше одобрен,и пуснат в производство първият медикамент, който е ефективен при 8 % от случаите, на мускулна дистрофия, но това все пак е огромен пробив! Световната медицина вече е на последната права в борбата си с това коварно заболяване, но за да го дочакат пациентите трябва да се борят упорито. В момента Алекс се лекува в Израел, в клиника в която се прилага експериментално лечение, резултатите от което до този етап са много обнадеждаващи.Не само, че прогресията на заболяването е спряна, но и състоянието му вече се подобрява. Появяват се движения,които са били невъзможни, други стават по лесни. Това чудо ,обаче има своята цена – 9 553 евро на всеки нов курс. Тази сума е непосилна за всеки средно статистически българин, и лечението би останало непостижима мечта ,ако Алекс не бе намерил свой начин да се справи мъжки с това предизвикателство. Той рисува – за щастие добре ,и продавайки картините си успява да събира нужната сума за лечение.Има награда от кункурси за детска рисунка ,няколко изложби – съвместни, и самостоятелни.Тъй като има проблеми и с движенията на ръцете, си е изградил, собствен,неповторим стил.Всяка неделя вечер много негови почитатели с нетърпение очакват новите картини . Той не иска нищо даром! Труди се всеки ден много, за да постигне това ,което е даденост за повечето хора-здраве! Позволява си да мечтае-да види на живо приказките, които рисува! А защо не и да продължи образованието си –успехът му в училище е 6. 00!

Алекс, от кой си наследил този талант да рисуваш така добре?
– Майка ми рисува горе-долу добре. Баба ми също.

Рисуваш пейзажи, защо?
– Природата е най-красивото нещо. Рисувам и цветя, животни…..Конете са ми любими.

От къде се снабдяваш с платната, боите и четки?
-Поръчвам ги от различни магазини.

Колко време ти отнема рисуването на една картина?
-Различно. Някой се получават просто така, за час-два. Други може да отнемат и дни.

Страдаш от мускулна дистрофия тип Бекер, разкажи ни нещо повече за това заболяване?
– Дистрофиите са много видове. Най-тежката е тип Дюшен.Всички са прогресивни. Мускулите отслабват постепенно. Обикновено настъпват белодробни усложнения,и… Тип Бекер не засяга гладката мускулатура .

Разкажи ни за процеса на твоето лечение?
– То е медикаментозно – с препарати, разработени от клиниката.Всеки път се правят изследвания, коригират се дозите,които се пият в определени часове и така нататък… Когато се приберем в България освен с лекарствата се продължава с рехабилитация, масажи. Поне веднъж месечно от клиниката искат да им се изпраща информация, как вървят нещата, видеоматериали, ако трябва нещо се коригира, и така до следващия път.

Посети ли Божи гроб в Израел?
-Аз не. Клиниката е в Тел Авив, но майка ми веднъж отиде с едно друго българско семейство, с което се засякохме там. Доста съм тежък, и е трудно с придвижването. Определено съм свалил доста килограми от началото на лечението, но и още доста трябва. Надявам се някой друг път и аз да мога да отида.

Вярваш ли в Господ?
-Да. Вярвам, че има някаква сила, която помага.

А вярваш ли в добротата на хората?
– Хората са най-различни. За щастие добрите са повече. Има хора, които са толкова заразително добри, че правят чудеса направо. Други са добри само по Коледа, трети само когато ги снимат. Но има и такива, които си мислят, че са застраховани от всичко лошо, и си живеят само за себе си… Съчувствам им.

За какво мечтаеш?
– Да се намери лек за всички гадни болести, не само за моята! Имам толкова болни приятели…

На кого искаш да благодариш?
– Няма да споменавам имена, защото със сигурност, ще пропусна някого! Благодаря на всички, които ми подадоха ръка, без значение, дали са си купили картина, изпратили sms, или просто са ми пожелали успех!

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
– Да бъдат здрави, и да имат много поводи за усмивки!

M.Bayraktarski_Blagoevgrad

 

Kartini Risuvani ot Alex-2 Kartini Risuvani ot Alex

Да помогнем на Алекс

DMS ALEX на 17 777
PayPal: sandrino97@hotmail.com

Дарителсската сметка на Алекс е :
BG 26 UBBS 800210 129 048 30
Александър Спартаков Ангелов
ОББ-клон Кюстендил bic кода на обб . UBBS BGSF

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене