Благоевград с нов облик до 15 август! Всичките 125 блокa ще бъдат санирани

Д-р Атанас Камбитов показа  как ще изглежда новото улично осветление

Kambitov_LEDБлагоевград ще бъде с нов облик до 15 август, Голяма Богородица. Всички 125 блока с договори по Националната програма за енергийна ефективност ще бъдат санирани, съобщи пред журналисти кметът на града д-р Атанас Камбитов. До края на годината бизнесът ще усвои между 160-180 млн. лв.

49 договора за саниране са обявени в момента, уточни градоначалникът. Стойността им е около 66 млн. лева. До края на януари са възложени още 37 договора, като до края на февруари трябва да започне санирането на всичките 125 обекта в Благоевград.
„До средата на август всички договори трябва да са изпълнени и градът да има чисто нов облик“, поясни д-р Камбитов.

Д-р Атанас Камбитов показа  как ще изглежда новото улично осветление. „Това е първата крачка. Заемът ще се трансформира в дългосрочен и ще се изплаща от общината с икономиите от електроенергията. Направили сме разчета и знаем по колко ще ни е икономията на месец. Проектът, освен LED осветлението като нискоразходно, включва и т. нар. команден център, от където ще се регулира интензивността на осветлението“, добави Камбитов. Той заяви, че на всеки стълб ще има GPS и ще се следи състоянието на лампите, къде има проблем ще се отстранява на момента.

„Следващите 4,5 млн. лв. за довършване на проекта ще ги вземем от ОП „Региони в растеж“ от онези 44 милиона лева, защото това е допустимо по мерките за енергийна ефективност. Там вече ще надградим и ще реализираме цялостния проект, който обхваща целия град, парковите зони и всички села“, каза още Камбитов. До 31 януари общината ще подаде инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж“ ОС 1, където целта е усвояването на 44 милиона лв.

Очаквайте Видео

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене