Посрещането на Митрополит Иларион в Неврокоп

Посрещане на митрополи Иларион в Неврокоп

Борбата с гръцката патриаршия. Пристигането на Митрополит Иларион пред Неврокоп ма 10 май 1894 г.

Изпращам Ви рядко интересна композиция с историческо значение.

Тя е направена от художника-самоук Никола Железаров и подарена на мен от преди двадесет години.Търсех удобен случай рисунката да. види бял свят и според мене,сега й е времето.Темата е „ПОСРЕЩАНЕТО НА МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН В НЕВРОКОП  на 10 май 1894 г.“

„Изпращам ти за спомен тази мащабна историческа картина-пристигането на Митрополит Иларион на 10 май 1894 г. в Неврокоп.В нея съм застъ­пил автентични образи на някогашни читалищни деятели, черковни нас­тоятели от Неврокоп.

Беше изключително тежка историческа композиция.Ползвах исторически­те записи на Васил Кънчев,преданието на моите родители в детство­то ми.Останах много доволен,че с голямо вдъхновение можах да съз­дам такава драматична картина за тежката борба,която е водил народът от голямата Неврокопска околия за Неврокопската митрополия.

Застъпил съм правдиво и етнографията. Картината е изпълнена с холандски темперни  бои. Образът на владиката е сто на сто положителна прилика. Ударението на картината е възторгът на народа.Тя е изключително масова.

Картината е работена през 1979 година.

Картината не се продавам.Тя ще остане към другите ми живописни творби.“

Илия Милев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене