Промяна в общинска наредба забранява религиозната пропаганда по домовете на гражданите, без тяхното съгласие

Кюстендил
Да се забрани религиозната пропаганда по домовете на гражданите, без тяхното изрично предварително съгласие. Да се забрани извършването на религиозна пропаганда посредством раздаването на печатни материали по улиците, като диплянки, листовки, брошури. Това са част от новите текстове в Наредбата за дейността на религиозните общности на територията на община Кюстендил, които ще гласува на предстоящата си сесия Общински съвет- Кюстендил, съобщи председателят на Общинския съвет Иван Андонов. „През последните месеци имаше напрежение в тази посока и смятам, че тази наредба трябва да бъде осъвременена, а дейностите на различните сдружения и организации в тази област да бъдат строго регламентирани”, заяви Иван Андонов.
В наредбата ще бъде записано още- „Да се забрани, каквато и да било религиозна агитация при провеждането на обществени мероприятия, празници чествания; да се забрани религиозната агитация на открито, чрез използването на различни технически средства като мегафони, уредби, усилватели“.
„Наредбата е много толерантна, така че тук не става въпрос някои да б
ъде засегнат или ощетен, но съвсем нормално е тези неща да бъдат определени строго и регламентирани, за да не изпадаме в неловки ситуации“, коментира Андонов.
Съветниците ще разгледат и проект за промяна на правилника за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Те трябва да приемат отчета за тази дейност за 2013 година и да гласуват средства за нови дейности през настоящата година. Предвидено е и гласуване на предложение за промяна на статута на финансиращия орган на Професионалната гимназия по селско стопанство, която до момента е била към общината, а след гласуването ще премине към Министерство на земеделието и храните. Трябва да бъде приет годишният отчет да състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление за 2013 година.
Проектът за бюджет на Община Кюстендил ще бъде основна точка в извънредната сесия на Общински съвет. Бюджетът на общината трябва да бъде приет до 10 февруари, поради което се налага провеждането на извънредна сесия, която ще се състои на 6 февруари от 14.00 часа в залата на общината. В предварителния дневен ред на сесията са залегнали 28 докладни записки. „Общинската администрация предлага умело балансиран, реалистичен и въпреки всичко един оптимистичен проект за бюджет. Общината залага изключително много на кандидатстването по различни проекти, а това е един много сериозен шанс за привличането на допълнителни средства”, заяви Иван Андонов. Следващата седмица общинските съветници ще имат възможност да се запознаят със самия проект, да задават въпроси и да получат информация от представителите на общинската администрация. На сесията трябва да бъде приета и план-сметката за чистота за 2014 година. Планирано е да се получат приходи в размер на 1 600 000 лева, като приходите от такса за битови отпадъци и лихви – 2 799 500 лева, а отчисленията по Закона за управление на отпадъците ще бъдат 1 199 500 лева. Записаните разходи са 1 600 000 лева, разделени за осигуряване на съдове за отпадъци, за събиране на битови отпадъци и тяхното транспортиране, за проучване и мониторинг, както и за почистване на места, предназначени за обществено ползване.

www.nablyudatel.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене