Кметът на Огняново Иван Ижбехов даде отчет за дейност „Озеленяване“

Кметство Огняново предприе и изпълнява всеобхватни дейности по отношение промяна на цялостната визия на зелената система и парковото озеленяване в селото. Тези дейности се изразяват в подмяна на голяма част от видовете растения и храсти, в по-малка степен засега – дървета, които до момента са били засадени. Много от тези растителни видове, поради различни причини, вече не са в състояние да изпълняват ролята си по предназначение. По отношение на розовите и други цветни насаждания, които преди изпълваха тротоарните пространства по протежение на главната улица, Кметството взе решение розите да бъдат извадени и засадени отново в градинката „Триъгълника“, намираща се непосредствено преди сградата на училището. Там, тези рози ще оформят своеобразен розаруим. На тяхно място, по цялата главна улица, ще бъде засаден жив плет.

Жив плет ще промени изгледа и в пространството около чешмата при чинаря. Предимствата, които живият плет има в сравнение със сезонните, в повечето случаи – краткотрайно цъфтящи цветя, са именно тези – живият плет изглежда красив през всеки сезон. Живият плет представлява и естествена преграда, която поставя ясни граници и оформя функционални пространства. Живият плет няма да представлява препятствие пред пешеходците или ползващите платното за движение, в каквато пречка се бяха превърнали някои от растителните видове, които през минали години са били засаждани по главната улица. Част от розите, които преместихме, в момента преболедуват смяната си, но ще оцелеят, както ни увери експерт. Ако все пак, сред тях се появят такива, които не преживеят промяната, от Кметството ще предприемем засаждане на нови рози. Заявката за закупуване на жив плет бе разписана едва преди няколко дни, на което се дължи забавянето при стартиране на процеса по избор, закупуване и засаждане на живия плет.

Променяме и визията на парка. За съжаление, при изпълнението на проекта за изграждане на парка, някои неща, които е трябвало да се случат – в това число и по отношение на озеленяването му, не са били направени. Започнахме да оформяме определени зони в парка – за рози, за храстовидна растителност, за декоративни дръвчета. Някои от тези дръвчета сме отделили на определено място, докато придобият размери, позволяващи им да бъдат засадени в парка и по селото. Хора и институции продължават да подаряват дръвчета и храсти. Тези, които ще спомена в настоящата публикация са ВиК-Гърмен, Иван Боздев, Гората.бг (със съдействието на наш жител, пожелал анонимност). На други дарители вече благодарихме, а на онези, на които не сме – ще го направим при следваща възможност. Засадихме още и: 50 броя туи – в парка, 10 броя пауловния – отново в парка, 40 броя липи – по пътя към мюсюлманското гробище. Градинката срещу спирката е засадена с райграс, а розите са оформени в центъра, като в кашпа. Сменяме горния земен слой на пространствата около шадравана в центъра. Там ще бъдат засадени райграс и щамбови рози. За там сме предвидили още: арка, декоративна ограда и интересни кашпи за цветя.

Останалите дейности – по косене, работа с тример, подкастряне и т.н. се изпълняват периодично, в зависимост от различния брой на заетите за тези дейности лица, техния опит и бързина на работа. В някои от случаите, недостига на такива, са и причините за забавяния при разчистването на треви и други растителни образувания. В процеса на работа се допускат, за щастие – поправими грешки, които са вследствие на малък опит, неразбиране от страна на отговорни фактори, както и поради независещи от Кметството обстоятелства. Неправилен монтаж при изграждането на поливната система в парка бе причина за изгаряне на помпата за напояване. Вчера закупихме и монтирахме нова помпа. Помпата, придаваща фонтанния ефект на шадравана в центъра, също е за ремонт.

Получихме разрешение за санитарна сеч на опасни дървета в курортен комплекс „Огняновски минерални бани“. Тяхното премахване ще започне по график, съгласно конкретна процедура, защото дърветата са разположени в частна собственост. След среща с ландшафтен архитект и експерт по озеленяване, установихме и дървета, които са с гнилостни образувания и с почти никаква декоративна стойност. Тях ще премахнем през есента, когато загубят изцяло и листната си маса. Нашите намерения за промяна на зелената система на селото не спират само с описаните дейности. Ще предприемем и нови такива, но всичко, според възможностите и обстоятелствата. Пръскането с хербициди срещу плевели е практика, която аз не приемам за адекватна към монента, предвид редица обстоятелства.

Залагам предимно на работа с тример – с различни видове ножове и приставки. Селото е голямо, работниците към кметството са малко, а работата, която трябва да вършат е много и в различни направления. В тази връзка, ще бъда благодарен, ако жителите на селото, които имат физическата възможност, започнат или продължат да полагат усилия, за да поддържат площите, общите пространства и тротоарите пред домовете и имотите си, чисти откъм трева и ниска храстовидна растителност. Навярно, не съм описал всички неща, касаещи темата за озеленяването в тази пулбикация и ако има такива, на които Вие искате да поставите акцент, направете го като коментар или чрез съобщение в Месинджър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене