С 13 608 127 лв. и 27 проекта бизнесът в Петрич №1по реализирани проекти в Пиринско

петрич

Зам.-кметът д-р. Н.Георгиев: Петрич ще има възможност да привлече финансиране за общинската болница в новата ОП „Региони в растеж“

Близо 49 милиона ле­ва е привлеченото евро­пейско финансиране в община Петрич за изми­налия програмен период 2007-2013 г. Това стана ясно на провелата се завчера среща на екипа на Областния информацио­нен център с ръководст­вото и експертите по ев­роинтеграция на община Петрич.

Експертът в ОИЦ Янислава Вангелова представи последните данни от информацион­ната система за управле­ние и наблюдение на средствата от ЕС, които показват, че бизнесът в Петрич е най-активен от всички в областта. Поло­вината от всички проек­ти, реализирани на тери­торията на общината, са в частния сектор – 27 про­екта на стойност 13 608 127 лв. Проектите са ре­ализирани по ОП „Конкурентоспособност“ за внедряване на междуна­родни стандарти, за тех­нологична модерниза­ция, за повишаване на

енергийната ефектив­ност и по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за подобряване условията на труд и повишаване квалификацията на зае­тите.

Експертите от общин­ската администрация от­четоха привлечени 40 910 091 лв. инвестиции в бла­гоустрояване на градска­та среда, образователна и социална инфраструкту­ра, превенция на навод­нения, развитие на реги­оналния туризъм и др.

Зам.-кметът по хума­нитарните дейности д-р Николай Георгиев изра­зи надежда, че като град от 3-то ниво, в новата Оперативна програма „Региони в растеж“ Пет­рич ще има възможност да привлече финансира­не за нуждите на общин­ската болница, която в настоящия период не по­лучи финансиране в схе­мата за инвестиции в зд­равна инфраструктура. Той запозна екипа на центъра с проектите, за­ложени в Интегрирания план за възстановяване и развитие на общината и поиска експертната им подкрепа за активизира­не и обучение на непра­вителствения сектор в планиране и изпълнение на проекти в образова­телната и социалната сфера.

Експертите на ОИЦ- Благоевград, начело с директорката Теменуж­ка Стамболиева, посети­ха на място два от про­ектите на общинската администрация: „Изг­раждане на Център за настаняване от семеен тип в община Петрич“ и „Устойчиво развитие на туристическата атракция „Самуилова крепост“ както и две частни пред­приятия и останаха впе­чатлени от постигнати­те реални резултати в интерес на хората от об­щината.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене