Криза: Месарите обикалят от врата на врата и се молят някой да вземе свинско по 4.80 лв килото

„Спасението на българското свиневъдство е и във Вашите ръце! Изправени сме пред масови фалити и пред угрозата да оставим хиляди хора на улицата, без работа, пише фермер в писмо – отчаян зов за помощ

Отчаяни фермери са готови да носят свинско месо от близо 400 км до адрес в Пловдивско само и само да спасят бизнеса си и да запазят работниците, пише Марица бг.

От няколко дни кметовете на общини край Пловдив получават писма от свинекомплекси с молба да им намерят кандидат-клиенти.

Един от тях е Вихрен Димитров, изпълнителен директор на „Свинекомплекс Голямо Враново Инвест“ АД в община Сливо поле, край Русе.

Той е разпратил писмо, което звучи като зов за помощ,  до кметовете на всичките 266 общини в страната.

В това до кмета на „Родопи“ Пламен Михайлов фермерът моли за съдействие, като предлага доставка на трупно българско свинско месо на цена 4,80 лв. с ДДС на килограм.

По този начин ще се скъси търговската верига, която прави месото скъпо за крайния потребител, а в същото време обрича производителите на фалит.

 

Фермери ни носят пържолите за Коледа до врататаНовиниИнформация

„Спасението на българското свиневъдство е и във Вашите ръце! Изправени сме пред масови фалити и пред угрозата да оставим хиляди хора на улицата, без работа.

За да можем да спасим българското свиневъдство и за да могат гражданите на нашата родина да консумират истинско и здравословно месо, ви умоляваме да уведомите всички жители на вашата община, че ние, свиневъдите на България, сме в състояние да доставим до всяка точка на страната българско свинско трупно месо на цени от 4,80 лв. с ДДС на килограм.

Нека кметовете на населените места изготвят списъци на желаещите граждани“, се казва в писмото.

„Наистина сме поставени в ситуация на оцеляване, а писмото ни звучи като зов за помощ.

Това не е търговска операция, а го правим, за да спасим фермите и работната ръка“, обясни пред „Марица“ Вихрен Димитров. И допълни, че в ЕС има свръхпроизводство на свинско месо.

След като Китай затвори границите си, в Германия има огромно количество месо, а местните фермери са принудени да оцеляват и заради високата цена на зърното, което от 250 лв. за тон скочи на 500 лв. за тон.

Димитров е категоричен, че имат логистика и доставка на прясно месо с всички необходими документи за качество, от Северна България до Пловдивско не е проблем за свинекомплекса.

Автор: Александър Димитров

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене