Подобряват условията в две училища в Кюстендил

Община Кюстендил ще реализира два проекта, свързани с подобряване на училищната среда. На представянето присъства кметът на Общината инж. Огнян Атанасов. Той посочи, че става въпрос за сградите на Основно училище „Проф. Марин Дринов“ и на Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“. Това са и последните две училищни сгради в които не са въвеждани мерки за енергийна ефективност.

„Един доста измъчен път докато стигнем до финансирането. Спомням си, че бях още общински съветник, излязоха насоките за кандидатстване и уви – нашите училища бяха отрязани за кандидатстване, защото беше сложено едно дискриминационно условие, а именно задължителното възлагане на инженеринг. В ролята ми на общински съветник, написахме с колегите няколко писма, проведох среща със зам.-министъра на образованието и с общи усилия успяхме да ги убедим, че това изискване трябва да отпадне и дори да се дадат повече точки на общините, които са разработили инвестиционни проекти“, каза Огнян Атанасов.

След това двете училища са били приоритизирани и финансирането вече е факт. „Радвам се, че успяхме да получим тази малка, но голяма победа за нашата община“, допълни кметът. Двата проекта трябва да бъдат приключени за по-малко от година и половина.

Целта на проектите е да се създадат условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна, включваща, иновативна, енергийно ефективна, подкрепяща и мотивираща образователна среда, която съдейства за повишаване мотивацията за учене и самоподготовка и подобряване на образователните резултати на децата и учениците.

Ще се ремонтират покривите, фасадите и стълбищните клетки в Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“. Ще бъде подменена дограмата, ще се извърши топлоизолация. Осветителните тела ще бъдат подменени. Ще се подобри достъпът за хора с увреждания.

В Основно училище „Проф. Марин Дринов“ строително – ремонтните дейности предвиждат: подмяна на дограма; топлоизолиране на стени; топлоизолиране на покрив; топлоизолиране на подове; подмяна на водно отоплителна инсталация; подмяна на осветителни тела; подобряване на достъпа на лицата с увреждания.

Стана ясно, че дейностите ще бъдат изпълнявани съгласно предварителен график, който няма да пречи на образователния процес за учениците.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене