Кампания „Походът на книгите“ в СУ „ Никола Й.Вапцаров“-Хаджидимово

За поредна година СУ „ Никола Й.Вапцаров“ се включи в националната кампания „Походът на книгите“, ежегодната инициатива на Асоциация „Българска книга“, която се проведе между 2 и 23 април. Тази година Походът включи и националната кампания „Четяща класна стая“, част от проекта „Книги и знание“ . Проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности,които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.

Всеки ден в СУ „ Никола Й.Вапцаров“ се провеждаше събитие, посветено на насърчаването на четенето. Първокласниците посетиха Общинската библиотека. Те бяха много щастливи от гостуването си и вече с нетърпение чакат да бъдат активни читатели. Учениците от 3. клас донесоха в училище любимите си четива и обмениха опит със своите по – големи съученици от 6.клас.

На гости чрез виртуалното пространство на петокласниците и шестокласниците беше уникалната, естествена и талантлива Вал Стоева – председател на съвета на фондация “Детски книги”, която насърчава грамотността и детското четене в България повече от 10 години. Тя ги запозна с редица интересни четива за тяхната възраст, както и им отправи предизвикателство да се включат в избор и гласуване на любима книга към „Бисерче вълшебно“ .
Вълнуваща и незабравима бе срещата с Вал Стоева. Тя задоволи детското любопитство като отговори на много въпроси, сподели, че от всяко едно нещо може да почерпи вдъхновение, за да създаде свое произведение. Младите таланти получиха ценни съвети от носителката на редица награди за литература.

Учениците имаха възможност да разговарят за доброто, надеждата, търпението, отношението към другите, състраданието и любовта. Изпратиха госта с покана да гостува отново, но този път реално, а тя им пожела да не спират да четат книги, да задават въпроси и да споделят прочетеното.


Учениците от 9. „б“ клас в СУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово се включиха в МАРАТОНА НА ЧЕТЕНЕТО – 2024, като представиха свои любими книги. Заглавията, които преобладават сред учениците са: „Ако той беше с мен“, „Първа стъпка“, „Искрена любов“, „Хари Потър“, „Всичко, което исках да кажа, но премълчах“, „Атомни навици“, „Безчувствен“, „Бамби“. Учениците четат не само книги в превод, но и такива в оригинал на английски език. Те създадоха и по един акростих с мото ЧЕТЕМ ЗАЕДНО.

Последната инициатива проведоха учениците от 11. клас,които се срещнаха с поета Любен Радойков.Те проведоха непринудена беседа за четенето и ползите от него, както и за мястото на печатната книга в съвременния дигитално-виртуален свят.
С тази изява учениците от СУ “Никола Й.Вапцаров“ закриха „Похода на книгите“, но остават в света на книгите, защото вече знаят, че четенето е магия- магия, която отваря врати към нови светове, към нови мечти и надежди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене