Лекари и здравни медиатори с кампания в ромския квартал на Кюстендил

Към момента на територията на община Кюстендил ситуацията относно заболеваемостта от коклюш е спокойна, няма нови случаи. Това каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. В областта заболелите са под средното за страната.

Вече е започнала кампания в ромския квартал на Кюстендил. В нея са включени отговорникът по етническите въпроси, здравни медиатори и изявили желание лекари. Целта е ваксиниране на децата.

От Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция – Кюстендил напомниха, че всички, които не са ваксинирани срещу коклюш или са непълно ваксинирани са изложени на риск от заболяване.

Най-сигурният начин за защита срещу коклюш е пълната имунизация. Имунизациите и реимунизациите срещу заболяването са задължителни и се извършват с различни комбинирани ваксини и срещу други заболявания, в зависимост от възрастта на детето.

Съгласно Имунизационния календар на Република България, имунизациите се прилагат още от първата година след раждането, реимунизации през втората година, през годината, в която се навършват 6 години и през годината, в която се навършват 12 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене