Най-добрите продукти за прочистване на червата

Въпреки че тънките черва работят в процеса на усвояване на храната, функцията на дебелото черво е също толкова важна.

Функциите на дебелото черво се класифицират в две основни направления:

– Микробно смилане на храната;

– Резорбция на електролити и вода;

Дебелото черво също помага да се елиминират отпадъците и следователно се нуждае от периодично почистване.

Продуктите, с които се храните засягат не само работата на сърцето, мозъка и мускулите, но и на дебелото черво. За да сте здрави, трябва да следите какво ядете и да включите правилната храна в менюто си.

Диагнозата „колоректалнен рак“ сред по-младото поколение днес става все по-честа. И диетата играе важна роля в това.

Това са продуктите, които не само ще помогнат за защитата и прочистването на червата, но ще бъдат вкусно и полезно допълнение към вашата диета.

Киноа и кафяв ориз

Обърнете внимание на тези продукти, които са възможно най-близо до естествения вид, в който природата ги е създала. Ето защо, отличен вариант би било включването в диетата на минимално преработената киноа и кафявия ориз. Те са богати на фибри, така че диетолозите силно препоръчват да ги използвате.

Фасул и леща

Фасулът също е богат на фибри. Хората, които ги получават от растителни храни, намаляват риска от рак на дебелото черво с 35%. Учените казват, че тези продукти имат в състава си специални фитохимикали, които помагат в борбата срещу това заболяване.

Семена от чиа

Консумирането само на две супени лъжици семена от чиа ще даде на тялото ви 10 грама фибри, което е 40% от необходимия дневен прием. Това е отличен показател, към който трябва да се стремим.

Броколи, карфиол и бяло зеле

Изследванията показват, че яденето на порция зелени зеленчуци ежедневно намалява риска от рак на дебелото черво с 24%.

Трябва да спазвате едно важно правило. Според него, 2/3 от вашата чиния трябва да бъде пълна с храни, богати на фибри: Броколи, карфиол и бяло зеле

Сьомга, сардини и пъстърва

За да избегнете проблеми с дебелото черво, трябва да увеличите количеството омега-3 в тялото. За това е необходимо да се включи в диетата мазната риба – сьомга, сардини и пъстърва. Омега-3 може да спре растежа на раковите клетки и да допринесе за тяхното унищожаване.

Орехи

Те не само снабдяват тялото с фибри, но и са богати на омега-3 под формата на алфа-линоленова киселина. Ето защо експертите ги препоръчват като продукт за почистване на червата.

Кисело мляко

Съдържа пробиотици, полезни за червата. Консумирането на достатъчно кисело мляко може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво с 38%. Пробиотиците също могат да помогнат за намаляване на количеството газове.

Избягвайте тези продукти!

Ако премахнете някои храни от диетата си, червата ви също ще подобрят здравето си. Това се отнася за бекон и хот-дога. Ако искате да ядете животински протеини, тогава яжте пилешко и риба и ограничете приема на алкохол./Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене