Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил, ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година, стана аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма роля изигра и телевизионният минисериал „Чернобил“ от 2019 година. „Това място наистина е притегателно, защото преди всичко е изоставено. Ние сме свикнали да ходим по такива мистични места, които ни привличат с девствената си природа, защото там няма хора. Там е обезлюдено и единственото, което може да се види, са останките от човешка цивилизация“, разказа за Радио Благоевград авторът на изложбата Вилиан Стефанов.

Той е пътешественик, природолюбител, автор на книги, пътеводители, изложби. От престоя си в забранената зона на Чернобил има повече от 400 фотографии, но само 20 ще могат да видят жителите и гостите на Благоевград. „Искам да напомня на хората последствията от човешките грешки, да апелирам да обърнем повече внимание на природата. И да бъдем отговорни преди всичко, да мислим за себе си, за децата си, за природата, за местата, на които живеем. Защото всички виждаме какви последствия могат да имат такива грешки“, е посланието, което изпраща Вилиан Стефанов със своите фотографии.

Фотоизложбата „Изгубени във времето“ ще бъде открита в 10.00 часа на 26 април пред сградата на общинската администрация – Благоевград и ще остане там до 10 май 2024 година.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене