Оправдано самочувствие и организационна зрялост в ЛРС-Сандански

Общото отчетно събрание на ловното сдружение “Сокол 1920” в Сандански беше поредното доказателство, че там, където се пресичат съвременните изисквания и разбирания за модерно управление на процесите в ловния спорт, успехите не закъсняват.

За пета поредна година събранието се проведе в модерната конферентна зала на ловния дом, където 62 делегати на 19-те съставни ловни дружинки трябваше да чуят и да дебатират отчета за сезон 2023/24.

Гости на годишното събрание бяха представители на трите държавни горски стопанства в района – Сандански, Струмяни и Катунци, представител на ИАРА, както и от противопожарната служба в града.

В отчета на председателя на сдружението Кирил Спаневиков детайлно и аргументирано бяха представени посоките, които изграждат цялостната картина на ловностопанските дейности, планирани и осъществени в сдружението.

Анализът на състоянието на животинските запаси от различните видове дивеч показва стабилност в числеността на дивата свиня, оптимистично повишение на запасите от сърна и тревожна тенденция на заека.

По отношение на пернатия дивеч има какво още да се желае. Трудната аклиматизация, непрекъснато нарастващият брой на хищниците компрометират добрата идея на територията на ловните полета да се разселват повече фазани и кеклици.

В отчета не бяха подминати и някои проблеми от организационен и дисциплинарен характер. Извън актуалните ловностопански мероприятия, които трябва да се изпълняват стриктно, навреме и качествено много важна задача на сдружението е свързана с отбелязването на 140-годишнината на организираното ловно движение в страната. Това е събитие, което трябва да мобилизира всички ловни дружинки и членове да покажат, че сдружението в Сандански като обществена организация с нарастващ авторитет е избрала верния път за развитието на ловния спорт в района.

Изказванията на делегатите бяха свързани с добива на дървесина по времето на активния ловен сезон в ловните полета по време на ловните излети, както и много лошото състояние на горските пътища след извоза на дървен материал от сечищата, ограждането на терени с електропастири и бариери, свързани с животновъдството, повишаващия се брой на скитащи и овчарски кучета без спъвачки, бракониерски прояви от различен характер, неколегиални взаимоотношения в някои дружинки.

Сериозен проблем за риболовците от района е обезводняването на някои участъци от реките заради работещите минивецове по теченията.

От противопожарната служба обърнаха внимание за превантивни мерки срещу възникването на огнища по време на активния ловен сезон.

Специални плакети получиха най-добрите дружинки в отстрела на дива свиня – Игралище – 64 бр, Калиманци – 45, и Никудин с 38.

Плакети получиха и дружинки с постижения в отстрела на хищници – Ласкарево – 8 вълка, Кръстилци – 3 вълка, и Склаве – 8 чакала и 15 лисици.

В приетата годишна програма за ловностопанските дейности са залегнали най-важните задачи, по които трябва да се работи решително и зряло в името на любимото ловни хоби.

Кузман Петров

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене